Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

torsdag 1 augusti 2024

Myrsyrabehandling och ljungdrag

Augusti är här och det är dags att ta bort sommarhonungen, myrsyrabehandla samt förbereda för ljungdraget.

Att ta bort sommarhonungen är inget problem i år eftersom det inte finns någon. Vädret i Juli har varit så dåligt att bina bina ätit upp all honung dom samlat under försommaren. Några samhällen har jag tom fått stödmata för att dom inte skall svälta ihjäl.

Myrsyrabehandlingen går till så att jag droppar 20 ml 80% myrsyra på en fuktig wettexduk och lägger på den nya och tomma skattlådan för ljunghonung. Efter ett dygn plockar jag ut wettexduken igen. Det är bra att den kommer upp en våning från yngelrummet, det blir skonsammare för bina då.

Jag använder mindre myrsyra än rekommenderat eftersom jag har en tät botten och den stannar kvar mycket bättre än med en öppen botten.

Anledningen till att jag myrsyrabehandlar är att jag inte gör någon drönarutskärning under sommaren, så jag vill få ner antalet varroakvalster så att vinterbina blir friska.

Skattlådorna för ljungen är speciella. Bina får bygga fritt på rundstavar med bara mittenstaven som har en mellanvägg som lite uppstyrning. Detta gör jag för att slippa slunga ljungen, med den här metoden så kan jag enkelt skära ut kakorna och pressa honungen istället.






måndag 15 juli 2024

Apideornas vingindex

 Jag som inte skulle störa apideorna innan det var dags att kolla hur parningen hade gått. Men jag kunde inte låta bli att göra en liten vingindexundersökning.

Två gråbin från varje apidea samlades in i en glasburk för att avlivas i frysen. Alla högervingar klistrades upp på ett OH och scannades in i datorn för att kunna mätas i programmet WingMell. Resultatet blev precis som jag hade hoppas på! 😁 Det visar att det är 100% nordiska bin, dvs drottningarna har bara parat sig med nordiska drönare! 

Jag vet att det bara är 2 bin från varje apidea som mäts men det ger en fingervisning om hur det ser ut. Till våren kommer jag att göra riktiga mätningar på de bästa samhällena för att se vilka drottningar jag skall odla på nästa år.






lördag 13 juli 2024

Försvagning av apideor

 Första omgången drottningar i apideorna har varit produktiva, vissa har alla tre ramar fulla med täckt yngel.

För att det inte skall bli totalt överbefolkat när dessa kläcks så har jag tagit ut en yngelram och ersatt den med en ny ram med vaxremsa. I det flesta fall tog jag mittenramen och flyttade ramen närmast flustret ett steg bak och satte den nya närmast flustret. Två apideor var svagare än övriga och där tog jag ingen ram.

Ramarna som jag plockade bort hamnade i speciallådan på ett stort samhälle. Där blir ynglet väl omhändertaget och blir en fin förstärkning för samhället. Men jag får ha lite koll så det inte blir för mycket vildbygge i det outnyttjade utrymmet.

Jag passade även på att fylla på lite ytterligare strösocker i apideorna så att jag slipper att öppna dom när drottningarna skall ut och para sig. Då vill jag att dom skall ha lugn och ro.




fredag 12 juli 2024

Efterkontroll

 Det gick inte så bra som jag tänkt. Idag när jag kontrollerade apideorna så saknade av 8 av18 st apideor drottningar. Eftersom ungdrottningarna är märkta grönt så borde dom vara lätta att se. Tydligen räcker det inte att vattenspraya dom blöta innan man släpper ner dom.

Jag får prova att tillsätta dom i en tillsättningsbur istället. Tror att jag kommer ta bort den första ramen och hänga buren där ett dygn innan jag tar bort plastpluppen. Då borde dom hinna vänja sig vid den nya drottningen. Dessutom blir jag av med lite yngel och kan förhindra att apidean blir överbefolkad.

Ramen som jag tar ut hänger jag in i ett stort samhälle. Jag har gjort speciallådor för att kunna återvinna bina & ramar från apideorna när säsongen avslutas så att inga bin går till spillo.

Tur att jag hade 8 stycken reservdrottningar/puppor som jag kan ersätta dom försvunna med 👍





onsdag 10 juli 2024

Märkning av oparade drottningar

 Allteftersom drottningarna kläcks fram i äggkläckaren så märker jag dom med årets färg, grön. Genom att märka dom nu så blir det så mycket lättare att hitta dom i Apideorna. Jag försöker få ut dom i Apideorna så fort som möjligt. Ju nykläcktare drottningarna är,  desto lättare blir dom accepterade av arbetsbina. 

Dom får även en liten droppe honungsvatten i cellkoppen att äta, i väntan på att bli utplacerade. Vädret är under all kritik med täta regnskurar ☔, man får passa på att sätta ut dom när det är uppehåll.

Imorgon kommer jag att göra en koll så att alla ungdrottningar har blivit accepterade, om inte så kommer jag ha ett antal ungdrottningar som jag kan ersätta dom med. Det finns 27 puppor och jag har bara 18 Apideor.

Man kan tycka att drottningarna ser ljusa ut för att vara nordiska men de är bara när dom är nykläckta, när dom blir lite äldre så blir dom mörka.




tisdag 9 juli 2024

Förbereda apideor för omgång 2

 Imorgon kommer nästa omgång drottningceller kläckas, så idag behöver jag bura kvarvarande parade drottningar samt ta bort ev. drottningceller i de apideor som saknar drottning.

Jag passar även på att fylla på lite foder. Som påfyllning tycker jag strösocker är det bästa alternativet. Det uppmuntrar inte till röveri och om man häller ner det sakta så hinner bina att krypa undan. När sockret är påfyllt så fuktar jag ytan med lite vattenspray.

7 stycken drottningar blev burade och skall ersätta några befintliga drottningar i andra kupor. Jag har ett antal drottningar som är F1 korsningar med Nordiska mödrar och Buckfast som troligtvis är fäder, dessa vill jag byta ut.





onsdag 3 juli 2024

Skaksvärmar

 Har gjort några skaksvärmar. Ett bra sätt att kunna sälja bin oberoende vilket ramformat kunden har.

Man samlar in 1,5 till 3 kg bin (nu i början på Juli blir det 2 kg) och hänger in en parad drottning i en tillsättningsbur. Sätter på en burk med sockervatten som foder och ställer bina mörkt och kyligt i två dagar.

Jag har gjort två stycken lådor speciellt för detta. När bina skall installeras i sin nya kupa måste man skära sönder myggnätet för att kunna hälla ut bina. Inte en perfekt lösning men det var det jag kunde fixa nu. Till nästa år skall jag köpa några färdiga skaksvärmslådor, sk Multiboxar.








måndag 1 juli 2024

Kontroll av Apideor

 Nu var det äntligen dags att kontrollera hur parningen har gått för mina ungdrottningar.

Resultatet är över förväntan, 17 av 18 har blivit parade, nästan 95 %. När jag ändå kollade Apideorna så passade jag på att märka drottningarna med årets färg, grön. Jag märker även apidean med ett vitt häftstift för att markera att det finns en parad drottning






fredag 28 juni 2024

Omgång två startad

Idag var det dags att larva om för andra gången i år. Denna gången valde jag en drottningmoder som heter ÖM23 07.

Hennes samhälle är lugnt, har bra vingindex och hon har inte visat några tendenser till att vilja svärma.

Som vanligt larvade jag 42 cellkoppar, vi får se hur många som tar sig. Eftersom det är mycket dåligt drag just nu och odlingsamhället knaprar på sitt honungsförråd så drivfodar jag dom med 50% honungsvatten tills drottningcellerna är täckta.

lördag 15 juni 2024

Hemmaparning

 På grund av det riktigt kalla och regniga vädret så har jag bestämt mig för att para drottningarna på hemmaplan denna gång. Tycker inte att det är lönt att ta apideorna ut till Käringön för renparning när vädret är som det är.

Jag kontrollerat att alla drottningar krupit ut, och plockat ur cellkopparna. Sedan har jag bara placerat ut apideorna på lecablock i min hemmabigård. Även om jag har några F1 samhällen så är alla drönare 100% nordiska och alla mina samhällen har haft 2 drönarramar var som jag inte har skurit ut så det finns gott om drönare.

Hittills har jag inte sett en enda drönare som inte är kolsvart i mina samhällen så jag tror att jag är ganska ensam som biodlare i mitt område. Framtida vingindexprov får visa hur renrasiga dom blir.




tisdag 11 juni 2024

Apideor

 Idag är det dags att fylla Apideorna med foder och 2 dl bin. Jag använder Apifonda som foder. Det är praktiskt eftersom jag kan vända apideorna upp och ner när jag skall fylla på bina utan att fodret rinner ut.

Till omgång två kan jag använda strösocker eftersom bina redan finns i apidean och man behöver inte använda bottenluckan för att fylla på bin.

Varje apidea får en kläckfärdig drottningcell och sätts sedan i en kall och mörk jordkällare i tre till fyra dygn


.

onsdag 5 juni 2024

Bura drottningceller

Idag var det dags att bura drottningcellerna. Det blev 32 stycken av 42 möjliga, jag är nöjd.

Nu skall dom vara i äggkläckaren tills på tisdag den 11/6, då skall dom ut i sina apideor.




Efter att jag tagit bort odlingslisterna kontrollerade jag att dom inte dragit upp några extra drottningceller på ramarna, Det hade dom inte, så jag kunde återförena lådan med drottningen med tidningspappersmetoden.

fredag 31 maj 2024

Start av drottningodlingen

 Nu är det dags att starta årets drottningodling. Jag gör som jag brukar.

Jag börjar med att leta upp drottningen i amsamhället och flyttar henne med en skattlåda som innehåller både yngel och honung till en ny botten vid sidan om samhället. Jag kör utan spärrgaller så det blir lite mix i skattlådan så här tidigt på säsongen.

Sedan tar jag bort en foderram i yngelrummet i amsamhället för att ge plats åt mina tre odlingslister. När det är klart så lägger jag på täckbräderna igen och dom får vänta tills jag kommer med mina omlarvade cellkoppar.

Sen är det dags att leta upp en ram med spätt yngel från det samhället som jag skall odla från. Eftersom jag har nordiska bin så mäter jag vingindex för att kunna odla på en så renrasig drottning som möjligt.


Jag larvar 3 lister med 14 cellkoppar på varje, totalt 42 st. Listerna är speciellt utformade för att sitta tätt ihop med befintliga ramar. Detta gör att bina inte bygger ihop dom med vax, utan drottningcellerna blir rena från oönskat vaxbygge.

När samhället har fått sina odlingslister så ger jag dom en burk honungsvatten med bara ett 2mm hål i locket. Det gör att jag får stora fina celler. Är det dragstopp får dom ett lock med flera hål.


En dag senare kollar jag en av listerna för att se hur många som är antagna. Är resultatet sämre än antalet som jag behöver för mina apideor så larvar jag om. Jag behöver minst 18 st. Denna gången var 11 av 14 stycken på första listen antagna så jag räknar med liknande resultat på övriga lister.



Ingen omlarvning denna gång heller ;)



söndag 12 maj 2024

Vingindex

 Nu har jag mätt vingindex på alla mina bin som har drottningar som är parade på Käringön. Det är ett ganska pilligt jobb där jag samlar in 30 gråbin som jag först avlivar i frysen. Sedan klipper jag av höger framvinge och klistrar dom på en tejpremsa.



Denna scannar jag in till en bild som jag kan använda i programmet WingMell. Där markerar jag 7 st punkter på vingarnas ådror. Programmet markerar varje vinge som en punkt i ett diagram.

För nordiska bin skall alla punkter vara inom ett speciellt område. Är alla inom så får man 100%










Resultatet har varit lite blandat. Ett samhälle står ut med att få 0% nordiska anlag. Hur är det möjligt?

Hade mina misstankar eftersom bina hade mycket ljusa inslag, är det inblandning av ligustica?

Annars är jag rätt nöjd, mellan 80 - 100% nordiska anlag på övriga. Jag kommer bara att odla på de samhällen som är 100%, dessutom kommer jag att jämföra färg och temperament samt livskraft när jag väljer.. 

fredag 10 maj 2024

Vårgenomgång

 Då var det dags att göra en genomgång av samhällena samtidigt som jag gör rent bottnarna och ger dom en låda till.

Övervintringen har gått bra. En drottning har bina bytt ut över vintern så hon lägger bara drönarägg. Två samhällen är lite svaga men inget som inte går att fixa med lite yngel från något starkt samhälle.



Drönarramen har suttit i sedan förra året för att få tidiga drönare






Bottnarna får en blöt beläggning som jag skrapar ut och sedan tvättar med diskmedel och vatten.


I år får dom utbyggda ramar samt en drönarram i den nya bottenlådan




Färgmärkningen gör det lättare att ha koll på vad som jag har i mina kupor. Jag följer årets drottningfärg.
En Röd med gul prick är parad på Käringön 2023
Röd är friparad här hemma 2023
Vit betyder att det är något problem, tex svagt samhälle, drönarsamhälle etc



Jag har gjort 8 st nya bottnar med en ram av trä och botten av 2 lager markduk. Skall prova detta på hälften av mina samhällen vintern 2024/2025, Vill se om detta hjälper mot fukten på botten under vintern. Sommaren är inga problem, då är bottnarna torra och rena.