Har skrivit ner lite funderingar som jag har angående det här med toppfluster. Skall försöka få svar på de flesta under 2021 och 2022
Isolerade eller oisolerade lådor , funkar det med båda sorterna?
Behöver man modifiera befintliga lådor (3/4 Langstroth)?
Svar: Nja, har fått sätta på en 8 mm plywoodsarg runt om för att få bigång ovanpå ramarna. Detta lämnar ju själva lådan orörd men innebär extra arbete med listerna.Hade jag haft lågnormal så hade det bara varit att skära ut en öppning i cellplasten eftersom lågnormal redan har bigången över ramarna
Klarar bina av att hålla rent på botten i kupan?
Svar: Under sommaren är det helt rent på botten.Efter vintern är det en del blött klägg på botten, mest vaxsmulor . Det fanns nästan inga döda bin dock.
Räcker ventilationen till under varma sommardagar?
Svar: Ja, har inte kunnat se att några bin klasat sig på utsidan under sommaren 2021.Under sommaren 2022 hade några starka samhällen en del bin som satt utanför under de varma dagarna. Fixade det genom att lägga en bit trälist under framkanten på täckbrädorna på de kupor som behövde lite extra ventilation.
Varm eller kallbygge, vad funkar bäst?
Svar: Absolut varmbygge, för biodlarens skull. Det blir mycket bättre sorterat av bina. Hela pollen, honungs eller yngelramar. Vid kallbygge blir det lite blandat på de flesta ramarna.Bina övervintrar lika bra på båda.
Hur stort fluster behöver man? Bästa placering?
Svar: Har provat lite olika. Just nu tror jag att ett 25 cm brett och 8 mm högt fluster räcker bra.Blir det sämre vårutveckling pga av att samhället har svårare att hålla värmen?
Svar: Svårt att säga. Jag kan inte se någon större skillnad.Är det besvärligare när man går igenom bisamhället, med dragbin som inte hittar rätt eller vaktbin som försvarar flustret?
Svar: Det blir fler bin som flyger runt men inte så att det stör för mycket. Mina bin är lugna, har man ilskna bin är det kanske jobbigare.Fungerar det utan spärrgaller? Hamnar ynglet i de två nedersta lådorna?
Svar: Skall prova mig fram i sommar vilket som är bäst. Men jag tror att om man vill plockskatta så funkar nog utan spärrgaller ypperligt bra eftersom dom fyller ramarna längst från flustret i översta lådan först av allt, men det kräver varmbygge. Erfarenhet från 2021.Under 2022 har jag kört utan spärrgaller och bina har nästan allt yngel i de två nedersta lådorna. Det blir lite yngel i nederkant på låda tre som strular till det om man vill sätta på en bitömmarbotten och vill slunga hela lådan.
Under ljungdraget var det inga problem med yngel i skattlådorna. Jag kommer fortsättningsvis köra utan spärrgaller.
Hur är det med honungsskörden? Bättre eller sämre?
Svar: För mig har det nog blivit bättre. Upplever att samhällena gillar att ha det så här och att dom mår prima.Korttidsbehandling med myrsyra, blir den effektivare med tät botten? Hur många ml skall man använda?
Svar: Jag har kört 1ml 85% myrsyra på en fuktig wettextrasa per ram. Dvs ca halva mängden mot det rekommenderade. Full dos blir för mycket.Var sätter sig vinterklotet på hösten?
Svar: Klotet sätter sig i övre och nedre lådan närmast flustret, ända upp mot flustret. Praktiskt när man skall oxalsyrabehandla. man ser exakt var dom sitter,Har inte sett några negativa effekter för bina med att dom sätter sig där
Är det torrare i kupan under vintern? Slipper man mögliga ramar i nedersta lådan?
Svar: Ja, helt klart så blir det ett för bina bättre klimat i kupan. Mycket torrare.Kan man se någon skillnad i foderåtgång under vintern?
Svar: Svårt att säga. Varje samhälle fick en hink bifor + att dom fick behålla den ljunghonung som dom drog in i yngelrummet. Men inget av samhällena har haft utsot eller förorenat på utsidan kupan så jag tror att foderåtgången har varit låg. Har buckfastbin som brukar förbruka 18 - 20 kg foder varje vinter.Det fanns mycket foder kvar vid vårgenomgången 2022. Dessutom har jag inte behövt stödfodra någon gång under sommaren. Men det kan ju bero på naturliga variationer.
I år, hösten 2022, har bina invintrat på enbart egen honung varav merparten ljunghonung. Ställde i ordning yngelrummen i månadsskiftet juli/augusti och har inte rört dom sedan dess. Tror att bina mår bäst att sköta förberedelserna inför vintern själva.
En stor fördel att inte ge någon sockerlösning är att jag vet att all honung i kupan är ren från vinterfoder plus att jag slipper det stökiga jobbet att slunga ljunghonung ur gamla yngelramar.
Ljunghonungen i skattlådorna tar jag i nyutbyggda plastramar där jag skrapar ur och pressar honungen istället för att slunga.
Detta är det stora testet vintern 2022/2023
Övervintringen på egen honung gick bra.
Men under hösten 2023 blev det ingen honung så då fick dom 10 kg sockerlösning.
Under året har jag bytt alla samhällen till Nordiska bin. Alla samhällen hade gott om foder kvar våren 2024.
Övervintrar bina bättre eller sämre jämfört med nätbotten?
Svar: Mina bin har övervintrat bättre än med nätbotten. I år har 100% av 12 samhällen överlevt hittills (25 mars 2022). Brukar annars alltid ha något eller några samhällen som inte klarat vintern.Men behöver fler vintrar för att få en rättvis jämförelse.
Passar kupor med toppfluster för mig?
Svar: Ja, för mig passar det bra. Nu skall jag bara ta fram ett enkelt skötselsätt för att få till regelbundet vaxbyte i yngelrummen.Under 2023 kommer dom att få botten rengjort tidigt på våren och i samband med det, en låda mellanväggar nederst i kupan. Ramarna i flusterlådan flyttas över till en skattlåda och den tidigare bottenlådan flyttas över till flusterlådan.
På så vis flyttas alla ramar upp en våning men flustret är alltid på nivå två.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar