Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

tisdag 6 juni 2023

Idag skall Apideorna fyllas!

 Äntligen är drottningcellerna färdiga att så komma till sina apideor. Tanken är att dom skall kläckas imorgon så nu är det en hel del att göra idag. Förutom att cellerna skall till apideorna skall ju en del celler ut till avläggare som skall paras här hemma. Apideorna däremot, skall paras på Käringön som är ett renparningsområde för nordiska bin. 


Fyllde apideorna med foderdeg, ca 500 g styck. Då räcker en påse till 5 st.


Det är viktigt att kontrollera att man satt i ramarna rätt så att dom två innersta bildar ett hål där drottningcellen kan sättas in.


Silade bin från 4 samhällen. Täckte ett spärrgaller med en gammal handuk och skakade av yngelramar med bin. Flygbina flyger hem och det blir bara ungbin kvar som får promenera in i lådan. Det finns ett spärrgaller ovanpå botten och sedan en låda med några ramar. Det är mycket viktigt att det inte kommer in några bukfastdrönare eftersom Kärringön är en renparningsplats för nordiska bin


Apideorna upp och ner, redo att ta emot bin.


Dom fylls med 3 dl lätt fuktiga silade bin. Det går åt mer bin än man kan tro, så snåla inte vid silningen.


Väntade en timma och sedan var det dags att sätta in en kläckfärdig drottningscell i varje apidea.


Sedan fick dom flytta in i en gammal potatiskällare där det är kallt och mörkt. Här skall dom stå i tre dagar. Man skall spraya lite vatten på gallret två ggr om dagen så att dom får lite fukt. 


En drottningcell kläcktes i äggkläckaren under kvällen. För sent på dygnet för att sätta ut i någon avläggare, så hon fick lite 50% honungsvatten i räfflorna på botten av nätburen. Tog även bort puppan från cellkoppen så att hon inte kryper tillbaka in och fastnar. Jag har 12 celler kvar att ordna avläggare till i morgon bitti. Hoppas att övriga celler inte kläcks innan dess...


Hon ser fin ut, men egentligen är det inte så bra att någon kläcks för tidigt. Larven som jag flyttade över måste ju då ha varit lite äldre än sina systerlarver. Men ändå skönt att veta att allt verkar ok med odlingen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar