Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

torsdag 29 juni 2023

Vingindex

 Ett sätt att veta hur renrasiga drottningar som man har är att mäta vingindex. Varje biras har unika mönster på sina vingar och med hjälp av en scanner och ett dataprogram och 30 gråbin kan man med stor säkerhet säga hur renrasig en drottning är. Det är viktigt att veta om man vill bevara det nordiska biet. Man kan inte bara gå på färgen, dvs att det skall vara mörkt.


För att man skall kunna lita på resultatet måste man samla in nykläckta bin, gråbin. Dessa har ju aldrig lämnat kupan och är garanterat avkomma från drottningen.
Lättast är att sätta en tratt i en burk och plocka gråbin från en ram och släppa ner.


Man avlivar bina skonsammast genom att lägga burken med lock i frysen i några timmar.


Sedan klipper jag av höger vinge med en liten smal sax på 30 döda bin och fäster på en tejpremsa som ligger med limsidan uppåt. Ett riktigt pilligt jobb. Jag använder en tändsticka som jag har gnidigt in lite bivax på ändan. Det behövs bara lite vax för att man skall få vingen att fastna när man trycker på den. Sedan är det bara att föra över den till tejpen och trycka fast. Man vill packa dom tätt och åt samma håll. Den inscannade bildytan bör vara så liten som möjligt annars blir bilderna väldigt stora, ca 10 MB är normalt.

 När man fått fast alla så lägger man ett genomskinligt plastark över. Ett overheadark för dom som är gamla nog att veta vad det var 😆. Man kan tejpa många tejpremsor på ett ark.

Man scannar sedan vingarna och här gäller det att ha hög upplösning, jag kör 2400 dpi. I programmet VingMell markerar man 7 punkter på varje vinge och man får en siffra på hur renrasig drottningen är.
Programmet VingMell kan man köpa via Nordbi.se Det är gratis om man är medlem i föreningen.




Det är den här drottnigen som jag har odlat efter i år. Alla drottningar som jag parat på Käringön är efter henne. Det skall bli spännande att se vilket vingindex hennes döttrar kommer att få. Det kommer att säga hur bra drönarna är på ön. Men det tar ett tag innan jag kan göra det. Först måste dom få bygga upp sig så att jag har några gråbin att undersöka.

onsdag 28 juni 2023

Andra omgången drottningceller

 Idag var det dags att plocka in drottningcellerna i äggkläckaren. Alltid lika spännande att se hur många och hur bra cellerna ser ut.
Det blev 29 stycken av 42 möjliga, så sämre än förra omgången då det blev 37 stycken. Men cellerna ser stora och fina ut så jag är väldigt nöjd ändå. Jag behöver ju bara 18 stycken till apideorna, resten får friparas här hemma.




lördag 24 juni 2023

Kontroll av odlingslist

 Gjorde en snabbkontroll av en av odlingslisterna som jag satte in för två dagar sedan. 9 stycken av 14 var ok så jag är nöjd. Det räcker för nästa omgång i apideorna om resultatet är liknande på de andra två.
Halva burken honungsvatten var nerdraget, det är också ok. Nu är det bara att vänta tills cellerna är täckta.



Några av apideorna har väldigt många mörka bin. Tror att dom driftade från Kjells parningskasetter på Käringön. Vet inte om det är ett problem eller inte.


Så här borde det se ut om man inte har fått massa extrabin.



torsdag 22 juni 2023

15 av 18 möjliga

 Då var det äntligen dags att plocka hem apideorna från Käringön. En dag för tidigt men imorgon är det midsommarafton och man vet inte vad som kan hända när folk festar till. Jag tog den tidiga färjan så att jag kunde stänga flustren vid halv åttatiden på morgonen. Några enstaka morgonpigga bin var ute och flög men bara några få.


Packade ihop apideorna på mina bärskivor och tog 9:30 färjan hem.


Väl hemma ställde jag ut dom på Lecablock och öppnade flustren och satte dit spärrgaller för flusteröppningarna. Tänkte att para en omgång till på Käringön och då får jag ju inte ha med några drönare
Man skulle kunna tro att Leca var en smart lösning, men när man skall jobba så måste man sitta på knä och efter en tid börjar det kännas. Jag får komma på en bättre lösning inför nästa säsong.


På eftermiddagen när bina hade lokaliserat sig lite var det dags att kontrollera hur parningen har gått. Det visade sig att det gått fantastiskt bra. 15 stycken av 18 möjliga var parade. Gick igenom alla och märkte drottningarna med en röd prick med en mindre gul prick ovanpå.
På så sätt kan jag lätt se att det är en drottning av linjen Hjoggböle parad på Käringön 2023. F1-drottningar som är friparade här hemma får en enkel röd prick. De flesta fick även lite mer foder i form av kristalliserad honung.


Sedan var det dags att starta en ny odlingsomgång. Gjorde som förra gången. Flyttade bort drottningen med de två översta lådorna coh larvade 3 st  lister med 14 st cellkoppar på varje. Avelssamhälle var även denna gång min nordiska drottning




Gav även denna gång lite 50% honungsvatten för att stimulera ett litet drag. Har endast ett 1,4 mm hål i locket så att det tar ett par dagar att tömma burken. Visserligen så blommar vitklövern nu men tar det säkra före det osäkra.



lördag 10 juni 2023

Käringön

 Idag var det dags att köra ut apideorna till Käringön för parning. Har snickrat ihop två stycken bärplattor så att jag kan stapla 3 x 3 stycken med spännband runt så att det fungerar att bära. Lastade även med mina markstenar att ha som tyngder på apideorna. 20 markstenar är rejält tungt så jag tog med säckkärran att köra dom med.




Käringön där borta i fjärran. Inte en chans att drönare från fastlandet når ut hit. Måste också nämna att det är en helt fantastiskt trevlig och hjälpsam färjepersonal. Alltid glada miner och inga problem 😁

Hamnen, här kan man ta en lunch eller fika. Riktigt mysigt

9 apideor utplacerade, 9 kvar. Vädret skall ju bara bli varmare framöver, upp emot 30 grader senare i veckan. Försökte därför placera apideorna på de skuggigaste platserna jag hittade. Dom flesta uppe på en mur och fyra stycken på en lastpall på marken.


Här skall dom stå fram till midsommar, då borde drottningarna vara parade och klara att ta hem


Kjell, min mentor när det gäller nordiska bin. Han är en av de som sett till att det finns ett renparningsområde för nordiska bin här ute. En mycket kunnig och erfaren biodlare














fredag 9 juni 2023

Måla schabloner och kläckningsfacit

 Köpte 20 markstenar att ha som tyngd på apideorna. Gråa och lite sådär anonyma. 
För att göra dom lite mer intressanta och för att folk skall förstå att dom tillhör renparningsområdet på Käringön har jag målat två olika schabloner.

En föreställande en drottning och den andra en drönare, om man har lite fantasi vill säga 😄. Tycker mer att det liknar en humla... Men jag är nöjd med resultatet




Sedan har jag plockat ut alla drottningceller som jag satt in i div avläggare, samhällen och apideor och kan då konstatera att alla utsatta celler har kläckts, ingen har blivit uppbiten i sidan. Går nu bara parningen bra så är jag supernöjd. 


Blåmesens ungar är snart färdiga att lämna holken.





torsdag 8 juni 2023

Kläckningskontroll av apideor

 Idag var det dags att kontrollera om cellerna har kläckts i mina apideor. Det är ju ganska onödigt att åka iväg med dom till Käringön om det inte finns en ungdrottning med.

17 stycken utkrypna celler, en cell var inte kläckt men när jag lös med en ficklampa igenom den såg jag att det rörde sig på insidan. Jag kollar igen imorgon. Under den korta tiden cellerna har varit insatta så har bina verkligen hunnit att modifiera dom. Dom var ju släta och fina när jag satte in dom. Gott om plats...

Men nu när jag skulle ta ut dom så gick en av när jag försiktigt försökte lirka ut den genom hålet och på flera andra hade dom byggt cellkoppar så att dom knappt gick att få ut.

Gav varje apidea en liten vattendusch genom gallret och gick nöjd därifrån 😁





onsdag 7 juni 2023

Dom sista drottningarna

 I morse fick jag ut de sista drottningcellerna i sina samhällen. Ytterligare en hade krupit fram i morse så det är hög tid att få ut dom. Jag provar lite olika metoder för att få dom parade. Just dom här skall sättas in i stora samhällen där jag har gjort en avläggare med den gamla drottningen och satt ovanpå.

På fyra gjorde jag avläggaren för två veckor sedan eftersom jag såg svärmtendenser. I dom samhällena har jag varit inne och tagit bort alla drottningceller som bina har dragit upp. Så dom borde vara hopplöst drottninglösa nu, såvida jag inte har missar någon drottningcell. 
I några andra samhällen gjorde jag avläggaren med den gamla drottningen vid samma tillfälle som jag satte in drottningcellerna. Får se vilken metod som fungerar bäst.

Avläggaren är en garant om det inte blir någon äggläggande drottning i modersamhället så kan jag slå ihop dom igen och göra ett nytt försök i höst med en parad nordisk drottning.
Går parningen bra så kommer jag att ta bort den gamla drottningen innan jag slår ihop avläggaren med modersamhället. Jag behöver inte fler samhällen, jag har redan för många...🙈😄




tisdag 6 juni 2023

Idag skall Apideorna fyllas!

 Äntligen är drottningcellerna färdiga att så komma till sina apideor. Tanken är att dom skall kläckas imorgon så nu är det en hel del att göra idag. Förutom att cellerna skall till apideorna skall ju en del celler ut till avläggare som skall paras här hemma. Apideorna däremot, skall paras på Käringön som är ett renparningsområde för nordiska bin. 


Fyllde apideorna med foderdeg, ca 500 g styck. Då räcker en påse till 5 st.


Det är viktigt att kontrollera att man satt i ramarna rätt så att dom två innersta bildar ett hål där drottningcellen kan sättas in.


Silade bin från 4 samhällen. Täckte ett spärrgaller med en gammal handuk och skakade av yngelramar med bin. Flygbina flyger hem och det blir bara ungbin kvar som får promenera in i lådan. Det finns ett spärrgaller ovanpå botten och sedan en låda med några ramar. Det är mycket viktigt att det inte kommer in några bukfastdrönare eftersom Kärringön är en renparningsplats för nordiska bin


Apideorna upp och ner, redo att ta emot bin.


Dom fylls med 3 dl lätt fuktiga silade bin. Det går åt mer bin än man kan tro, så snåla inte vid silningen.


Väntade en timma och sedan var det dags att sätta in en kläckfärdig drottningscell i varje apidea.


Sedan fick dom flytta in i en gammal potatiskällare där det är kallt och mörkt. Här skall dom stå i tre dagar. Man skall spraya lite vatten på gallret två ggr om dagen så att dom får lite fukt. 


En drottningcell kläcktes i äggkläckaren under kvällen. För sent på dygnet för att sätta ut i någon avläggare, så hon fick lite 50% honungsvatten i räfflorna på botten av nätburen. Tog även bort puppan från cellkoppen så att hon inte kryper tillbaka in och fastnar. Jag har 12 celler kvar att ordna avläggare till i morgon bitti. Hoppas att övriga celler inte kläcks innan dess...


Hon ser fin ut, men egentligen är det inte så bra att någon kläcks för tidigt. Larven som jag flyttade över måste ju då ha varit lite äldre än sina systerlarver. Men ändå skönt att veta att allt verkar ok med odlingen.


lördag 3 juni 2023

Vaxa plastramar

 Jag använder både plastramar och träramar i min biodling men tycker nog att plastramarna är bäst. Men man MÅSTE få till ett tunt vaxlager på ramen innan man sätter in den i kupan. Först då bygger bina ut ramen riktigt snyggt.

Man kan vaxa med rołler, som jag gjorde förr eller så kan man doppa hela ramen i ett varmt vattenbad med ett tunt lager smält vax på toppen. Vattenbadet fördelar vaxet mycket jämnare och tunnare än rollern men alla ytor på ramen blir vaxade. Ändå blir vaxåtgången mycket mindre än när man rollar.
Temperaturen på vattnet är 85 grader. Varmare, och det finns risk att ramarna blir deformerade. Dom tål tyvärr inte kokning.

 Man får låta ramen vara i vattnet någon minut eller så och sedan lyfter jag upp den och slår av överflödigt vax i en tunna som jag har stående bredvid. Återanvänder man gamla högtryckstvättade ramar så blir dom extra rena av det varma vattnet som smälter bort ev rester som högtryckstvätten missade.

För att snabba på processen värmer jag tre ramar åt gången enl löpandebands principen.