fredag 23 december 2022
Oxalsyrabehandling
lördag 17 september 2022
Synlig förändring
Nu har det gått ca 1,5 månader sedan jag fick de nordiska drottningarna. Nu har de nordiska bina ökat i antal i mina två avläggare och det syns tydligt. Betydligt fler mörka bin nu.
Temperamentet är mycket bra, faktist bättre än på en del av mina "rena" buckfastsamhällen.
Bina kommer att få övervintra med en hel del ljunghonung i yngelrummet. Vill inte gå ner och röra runt där nu när vintern är så nära. Samhällena har ordnat så som dom vill ha det inför vintern så varför skall jag förstöra det?
Det viktigaste är att det inte är fuktigt eller dragit i kupan under vintern samt att dom kommer snabb till ro och slutar att yngla tidigt. Tror att mina kupor med toppfluster uppfyller alla dessa punkter.
Vi får se till våren om det var rätt beslut.
Hittade drottning Jamaica på ramen som jag tog upp och hon verkade vara i fin form.
lördag 27 augusti 2022
Höstkontroll
Tog även bort den sista flusterförminskaren. Det tar ett tag innan bina fattar att flusterbredden har fördubblas
torsdag 11 augusti 2022
Sista förstärkningen
Idag delade jag en avläggare som jag gjorde tidigare i sommar och gav 5 ramar var till mina nordiska avläggare.
Det blev ett par yngelramar, pollenram och nån honungsram som jag satte i en egen låda och fyllde ut med tomma utbyggda ramar. La på ett tidningspapper med några hål i och sprayade det med citrongräsvatten så att det blev ganska blött.
Satte dom nordiska avläggarna ovanpå och sprayade dom lite dom med så att dragbina från den delade avläggaren skall acceptera sina nya drottningar lättare.
Nu är avläggarna rustade inför vintern med 20 ramar var och ganska mycket bin. Drottningarna har gott om plats att lägga ägg.
Ljungdraget pågår för fullt och bina har bra tillgång till pollen till yngel och för att bygga upp fettkroppen inför vintern. Kommer att sluta att drivfodra så länge draget är så här bra, det blir ingen påfyllning innan dess.
Nu kommer avläggarna att få vara ifred i en vecka innan jag kollar att allt gått bra och att inga drottningceller har byggts upp.
Drottningen i den delade avläggaren satte jag in i det ilskna samhället i en påsticksbur. Osäker hur det kommer att gå. Hittade nämligen ingen drottning eller vanligt yngel utan bara puckelyngel i det samhället. Inte konstigt att dom har blivit ilskna.
Om fyra dagar släpper jag ut henne och vi får se hur det går...
tisdag 9 augusti 2022
Yngelramar till avläggarna
Behöver förstärka dom rejält om dom skall klara vintern. Tog ramarna från lite olika samhällen och sprayade dom med citrongräsoljevattenspray för att neutralisera deras doft. Dvs den blandningen som jag använder normalt istället för rökpust.
fredag 5 augusti 2022
En snabb inspektion
Tidigt i morse öppnade mina avläggare för att kontrollera om mina nordiska drottningar hade klarat sig från gårdagens röveri. Till min stora lättnad så gick båda drottningarna lugnt omkring på sina yngelramar.
Röveriet hade nog inte pågått så länge för det var honung kvar i ramarna men ett 30-tal döda bin i botten på Jamaicas kupa.
Satte på nya stabilt monterade nätrör över flustren. Dom jag satte på igår var ju bara fasttejpade lite provisoriskt med risk för att silvertejpen skulle släppa.
Nätrören är gjorda av mjuk aluminium och går att klippa med en vanlig sax. Ev kommer jag att korta ner dom senare, nu kanske dom är onödigt långa.
Trots att det var strax efter kl 6 på morgonen så var det lite rövarbin ute och spejade. Jag kunde även konstatera var dom kommer ifrån.
Det samhället i bigården som har det sämsta temperamentet hade samtidigt aktivitet på sitt fluster. På alla andra samhällen var det noll aktivitet.
Nu blir det prio ett att byta ut den drottningen...
torsdag 4 augusti 2022
Röveri!
Idag när jag vaknade efter att ha jobbat natt så var det mycket aktivitet vid avläggarna. Gick och kollade och mycket riktigt, röveri hade uppstått på båda avläggarna. Bröt av lite blad och stoppade i flusterhålen för att stoppa rövarbina från att komma in.
Men jag kan ju inte ha bina instängda hur länge som helst så jag fixade till några provisoriska nätrör som jag tejpade upp på flusteröppningarna. Har provat metoden förut och då fungerade det så jag testar igen.
Tanken är att rövarbina går efter lukten och försöker komma in närmast kupan, vid flusteröppningen, och blir stoppade av nätet.
Avläggarens bin däremot, orienteringsflyger och lär sig att ingången är längst ut på nätröret. Nu har dessa avläggare nästan inga dragbin ännu så jag förväntar mig ingen större flygtrafik imorgon.
Tidigt i morgon bitti så kommer jag att göra en snabb inspektion och se om drottningarna lever somt sätta dit en mer stabil konstruktion.
Jag är väldigt förvånad att det uppstod nu, avläggarna har ju stått en vecka utan att det har varit något problem. Jag har ju inte heller gjort något som skulle trigga detta, Får skylla på det regniga vädret som gjort att bina inte varit sysselsatta med ljungdraget utan har hittat på såna här saker istället...
Hoppas, hoppas att drottningarna har klarat sig 🙏
tisdag 2 augusti 2022
Kakhonung
måndag 1 augusti 2022
Dom nya drottningarna släpps ut ur sina burar
Idag har det gått 4 dagar sedan dom nya nordiska drottningarna stängdes in i sina påsticksburar. Dags att kontrollera hur det ser ut och släppa ut dom.
Det första man kan konstatera att avläggarna har använt olika mycket sockervatten. När jag öppnar kuporna kan jag se att det är lite olika bimängd. Den gul/gröna drottningen har lite fler bin och dom har börjat att bygga ut mellanväggarna. Hos dom andra har inte byggt alls.
Behöver nog göra ett nytt mindre hål i foderburkarna. Det är ganska mycket sockerlösning i en del av cellerna i yngelramen. Kanske blir det bättre när dom får lite yngel att mata.
Lyfte av burarna och drottningarna gick lugnt på sina ramar och man kunde se ägg i cellerna. Allt väl än så länge. Nu skall dom få stå ifred i en vecka. Nästa måndag tar jag en titt igen.
Under veckan kommer jag att fylla på burkarna med sockervatten men även minska från 1,4 till ett 1,2 mm hål i locken.
lördag 30 juli 2022
Sommarhonung och bålgetingar
Nu i månadsskiftet juli - augusti förbereder jag mina samhällen inför ljungdraget. Skattlådor med sommarhonung sätts ovanför en bitömmarbotten, en ny låda med nyvaxade plastramar för ljunghonungen sätts under det och närmast yngelrummet ett spärrgaller.
Jag tar inte bort någon honung från yngelrummen i år utan lämnar det som bina har ordnat dom. Nästan alla samhällen har totalt 6-8 ramar fulla med honung längst bak i kupan . Ganska lika fördelat på övre och undre yngelrumslådan. Provade detta pga tidsbrist förra året och övervintringen gick bättre än vanligt så tänkte prova det i år igen. Visst jag förlorar lite honung kanske men sparar en hel del jobb också.
Upptäckte att jag fått nya hyresgäster i fågelholken vid snickarboden. BÅLGETINGAR!
Problemet är att jag går precis framför holken när jag går till mina bikupor på berget samt att den sitter precis bredvid dörren till snickarboden. Bålgetingarna får vara så länge dom inte är aggressiva när jag passerar. Men för deras skull så gäller det att dom sköter sig ☝😁
Tydligen så skapar bålgetingarna nya satellitsamhällen om det gamla boet blir för trångt. Drottningen flyger till det nya boet och fortsätter att lägga ägg där. Dom överger inte det gamla boet utan håller igång det också.
Drivfodring
Nu har det gått 2 dagar sedan jag skapade avläggarna och vid det här lager så har alla flygbin flugit tillbaka till moderkupan. Det är helt lugnt vid miniflustret bara något enstaka bi som sticker ut huvudet och kollar lite.
Då kan dom få lite 50% strösockerlösning som drivfoder. Jag blandar 4 dl kokhett vatten med 400 gram strösocker. Hade även i en skvätt gammal honung men det är inte alls nödvändigt, det var bara lite rester som jag ville bli av med.
Själva grejen med drivfodring är att den skall ske långsamt och med ganska liten mängd varje dag, kontinuerligt. För att styra detta så har jag bara gjort ett enda hål i burklocket med en liten spik (1,4mm).
Jag använder en täckbräda med ett foderhål och ställer burken med sockerlösning upp och ner på den. Det bildas ett undertryck i burken och inget rinner ut av sig själv.
Det gör att bina tror att det är goda tider och drottningens äggläggning ökar, utbyggnad av mellanväggar tar fart och bina blir på bra humör och mer toleranta till en ny drottning.
Om 2 dagar kommer jag att släppa ut drottningen ur sin påsticksbur och då är det just den stämningen jag vill ha.
Jag kommer att ha koll på avläggarna de närmsta timmarna för att kontrollera att inte något röveri startar.
fredag 29 juli 2022
Att göra säkra avläggare, del 2
Nu är det dags att göra själva avläggaren.
Den består av en pollenram som jag knyckt från ett av mina andra samhällen. Pollenramen placeras närmast flustret. Jag har kontrollerat noga att den inte innehåller några ägg eller öppet yngel. Är man osäker kan man köra vetemjölsmetoden på den också. se förrförra inlägget...
Sedan ramen med påsticksburen och efter det 2 stycken utbyggda tomma ramar. Jag fick använda ramar med mellanväggar i brist på utbyggda.
Och längst bak en ram med honung. Helst från den kupan som du kommer ta bina ifrån så att dom har samma lukt. Det minskar risken för röveri.
När ramarna är i ordning så är det dags att skaka ner bin från modersamhället. Jag skakar ner bina i en svärmlåda och sprayar dom med vatten först men det går bra att skaka ner direkt i avläggaren om man vill det. Det blir lite stökigare bara.
Skaka av bina från ca 4 ramar från yngelklotet och var SÄKER på att du inte får med drottningen. Ungefär hälften kommer att flyga tillbaka till modersamhället så var inte för snål.
Flustret skall vara minskat till ett minimum de första dagarna så att dom har lättare att försvara sig mot röveri. Jag har bara en 2 cm bred och 8 mm hög öppning. Det räcker bra.
Stäng igen avläggaren och vänta i 2 dagar innan vi försiktigt börjar att drivfodra. Efter ytterligare 2 dagar så kommer jag att släppa ut drottningen från buren.
Att göra säkra avläggare, del 1
Nu när man har gått och köpt en renrasig nordisk drottning så vill man ju att hon skall få en bra start i kupan och inte bli dödad direkt. Då finns det några saker man kan göra så att tillsättningen blir så säker som möjligt.
1. Ett sätt är att se till att det inte finns några ägg eller öppet yngel i avläggaren, då måste bina acceptera den nya drottningen för att samhället skall kunna överleva. Dvs jag kommer bara att ha en yngelram som har blivit behandlad med vetemjöl så att alla ägg och öppet yngel har blivit utrensade
2. Att använda en påsticksbur över lite yngel som kryper ur sina celler är ett annat bra knep. Nykläckta bin accepterar alla drottningar oavsett ras. Drottningen blir ompysslad av dessa bin och kan börja lägga ägg i de tomma cellerna i skydd av buren. Ca 1/4 eller 1/3 bör vara utkrypande celler, har man för mycket blir det knökat när de sista kläcks.
Nykläckta bin kallas även gråbin och dom är jättebra på att mata och sköta om drottningen. Bina som följde med drottningen i posten låter jag inte komma med i buren, utan bara drottningen och utkrypande gråbin. Jag fyller några av de tomma cellerna med honung så att det finns lite mat att börja med. Senare blir bina matade genom gallret.
OBS! Gör detta helst inomhus med stängda fönster och dörrar eller i en bil med uppvevade rutor. Ungdrottningar kan ofta flyga väldigt bra och det är inte så kul att se sin nyinköpta drottning flyga iväg. 😭
3. Låt alla gamla flygbin flyga tillbaka till moderkupan så att det bara finns ungbin i avläggaren. Här är det en stor fördel om avläggaren står precis bredvid modersamhället, det minskar risken att avläggaren blir utsatt för röveri.
Ställ avläggaren 10 meter bort och det räcker att några flygbin kommer ihåg var avläggaren stod och så är röveriet i full gång. Står den bredvid modersamhället verkar bina inte fatta att avläggaren är ett eget samhälle som går att röva.
En annan sak man kan göra för att undvika röveri är att inte ge avläggaren driv/stödfoder de första dagarna innan alla flygbina är tillbaka i modersamhället.
Passade även på att ge mina fina nya avelsdrottningar en unik färgklick på ryggen så att man säkert kan identifiera vem som är vem, en av drottningarna blev gul/grön (alias: Jamaica) och och den andra gul/blå (alias: Ukraine) 😁