Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

fredag 29 juli 2022

Att göra säkra avläggare, del 1

 Nu när man har gått och köpt en renrasig nordisk drottning så vill man ju att hon skall få en bra start i kupan och inte bli dödad direkt. Då finns det några saker man kan göra så att tillsättningen blir så säker som möjligt.

1. Ett sätt är att se till att det inte finns några ägg eller öppet yngel i avläggaren, då måste bina acceptera den nya drottningen för att samhället skall kunna överleva. Dvs jag kommer bara att ha en yngelram som har blivit behandlad med vetemjöl så att alla ägg och öppet yngel har blivit utrensade



2. Att använda en påsticksbur över lite yngel som kryper ur sina celler är ett annat bra knep. Nykläckta bin accepterar alla drottningar oavsett ras. Drottningen blir ompysslad av dessa bin och kan börja lägga ägg i de tomma cellerna i skydd av buren. Ca 1/4 eller 1/3 bör vara utkrypande celler, har man för mycket blir det knökat när de sista kläcks.

Nykläckta bin kallas även gråbin och dom är jättebra på att mata och sköta om drottningen. Bina som följde med drottningen i posten låter jag inte komma med i buren, utan bara drottningen och utkrypande gråbin. Jag fyller några av de tomma cellerna med honung så att det finns lite mat att börja med. Senare blir bina matade genom gallret.

OBS! Gör detta helst inomhus med stängda fönster och dörrar eller i en bil med uppvevade rutor. Ungdrottningar kan ofta flyga väldigt bra och det är inte så kul att se sin nyinköpta drottning flyga iväg. 😭


3. Låt alla gamla flygbin flyga tillbaka till moderkupan så att det bara finns ungbin i avläggaren. Här är det en stor fördel om avläggaren står precis bredvid modersamhället, det minskar risken att avläggaren blir utsatt för röveri.

Ställ avläggaren 10 meter bort och det räcker att några flygbin kommer ihåg var avläggaren stod och så är röveriet i full gång. Står den bredvid modersamhället verkar bina inte fatta att avläggaren är ett eget samhälle som går att röva.

En annan sak man kan göra för att undvika röveri är att inte ge avläggaren driv/stödfoder de första dagarna innan alla flygbina är tillbaka i modersamhället.

Passade även på att ge mina fina nya avelsdrottningar en unik färgklick på ryggen så att man säkert kan identifiera vem som är vem, en av drottningarna blev gul/grön (alias: Jamaica) och och den andra gul/blå (alias: Ukraine) 😁










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar