Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

måndag 15 juli 2024

Apideornas vingindex

 Jag som inte skulle störa apideorna innan det var dags att kolla hur parningen hade gått. Men jag kunde inte låta bli att göra en liten vingindexundersökning.

Två gråbin från varje apidea samlades in i en glasburk för att avlivas i frysen. Alla högervingar klistrades upp på ett OH och scannades in i datorn för att kunna mätas i programmet WingMell. Resultatet blev precis som jag hade hoppas på! 😁 Det visar att det är 100% nordiska bin, dvs drottningarna har bara parat sig med nordiska drönare! 

Jag vet att det bara är 2 bin från varje apidea som mäts men det ger en fingervisning om hur det ser ut. Till våren kommer jag att göra riktiga mätningar på de bästa samhällena för att se vilka drottningar jag skall odla på nästa år.






lördag 13 juli 2024

Försvagning av apideor

 Första omgången drottningar i apideorna har varit produktiva, vissa har alla tre ramar fulla med täckt yngel.

För att det inte skall bli totalt överbefolkat när dessa kläcks så har jag tagit ut en yngelram och ersatt den med en ny ram med vaxremsa. I det flesta fall tog jag mittenramen och flyttade ramen närmast flustret ett steg bak och satte den nya närmast flustret. Två apideor var svagare än övriga och där tog jag ingen ram.

Ramarna som jag plockade bort hamnade i speciallådan på ett stort samhälle. Där blir ynglet väl omhändertaget och blir en fin förstärkning för samhället. Men jag får ha lite koll så det inte blir för mycket vildbygge i det outnyttjade utrymmet.

Jag passade även på att fylla på lite ytterligare strösocker i apideorna så att jag slipper att öppna dom när drottningarna skall ut och para sig. Då vill jag att dom skall ha lugn och ro.




fredag 12 juli 2024

Efterkontroll

 Det gick inte så bra som jag tänkt. Idag när jag kontrollerade apideorna så saknade av 8 av18 st apideor drottningar. Eftersom ungdrottningarna är märkta grönt så borde dom vara lätta att se. Tydligen räcker det inte att vattenspraya dom blöta innan man släpper ner dom.

Jag får prova att tillsätta dom i en tillsättningsbur istället. Tror att jag kommer ta bort den första ramen och hänga buren där ett dygn innan jag tar bort plastpluppen. Då borde dom hinna vänja sig vid den nya drottningen. Dessutom blir jag av med lite yngel och kan förhindra att apidean blir överbefolkad.

Ramen som jag tar ut hänger jag in i ett stort samhälle. Jag har gjort speciallådor för att kunna återvinna bina & ramar från apideorna när säsongen avslutas så att inga bin går till spillo.

Tur att jag hade 8 stycken reservdrottningar/puppor som jag kan ersätta dom försvunna med 👍





onsdag 10 juli 2024

Märkning av oparade drottningar

 Allteftersom drottningarna kläcks fram i äggkläckaren så märker jag dom med årets färg, grön. Genom att märka dom nu så blir det så mycket lättare att hitta dom i Apideorna. Jag försöker få ut dom i Apideorna så fort som möjligt. Ju nykläcktare drottningarna är,  desto lättare blir dom accepterade av arbetsbina. 

Dom får även en liten droppe honungsvatten i cellkoppen att äta, i väntan på att bli utplacerade. Vädret är under all kritik med täta regnskurar ☔, man får passa på att sätta ut dom när det är uppehåll.

Imorgon kommer jag att göra en koll så att alla ungdrottningar har blivit accepterade, om inte så kommer jag ha ett antal ungdrottningar som jag kan ersätta dom med. Det finns 27 puppor och jag har bara 18 Apideor.

Man kan tycka att drottningarna ser ljusa ut för att vara nordiska men de är bara när dom är nykläckta, när dom blir lite äldre så blir dom mörka.




tisdag 9 juli 2024

Förbereda apideor för omgång 2

 Imorgon kommer nästa omgång drottningceller kläckas, så idag behöver jag bura kvarvarande parade drottningar samt ta bort ev. drottningceller i de apideor som saknar drottning.

Jag passar även på att fylla på lite foder. Som påfyllning tycker jag strösocker är det bästa alternativet. Det uppmuntrar inte till röveri och om man häller ner det sakta så hinner bina att krypa undan. När sockret är påfyllt så fuktar jag ytan med lite vattenspray.

7 stycken drottningar blev burade och skall ersätta några befintliga drottningar i andra kupor. Jag har ett antal drottningar som är F1 korsningar med Nordiska mödrar och Buckfast som troligtvis är fäder, dessa vill jag byta ut.





onsdag 3 juli 2024

Skaksvärmar

 Har gjort några skaksvärmar. Ett bra sätt att kunna sälja bin oberoende vilket ramformat kunden har.

Man samlar in 1,5 till 3 kg bin (nu i början på Juli blir det 2 kg) och hänger in en parad drottning i en tillsättningsbur. Sätter på en burk med sockervatten som foder och ställer bina mörkt och kyligt i två dagar.

Jag har gjort två stycken lådor speciellt för detta. När bina skall installeras i sin nya kupa måste man skära sönder myggnätet för att kunna hälla ut bina. Inte en perfekt lösning men det var det jag kunde fixa nu. Till nästa år skall jag köpa några färdiga skaksvärmslådor, sk Multiboxar.








måndag 1 juli 2024

Kontroll av Apideor

 Nu var det äntligen dags att kontrollera hur parningen har gått för mina ungdrottningar.

Resultatet är över förväntan, 17 av 18 har blivit parade, nästan 95 %. När jag ändå kollade Apideorna så passade jag på att märka drottningarna med årets färg, grön. Jag märker även apidean med ett vitt häftstift för att markera att det finns en parad drottning