Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

onsdag 30 juni 2021

Kontroll och drottningmärkning

 Då var det dags att kontrollera hur det gått med parningen av dom nya drottningarna. I första kupan som jag kontrollerade fanns det en parad drottning. Märkte drottningen med årets färg, vit. Det var den enda parade drottningen, i övriga kupor såg jag oparade drottningar som sprang omkring. Jag får ge dom en vecka till innan jag gör nästa kontroll.

Det verkar vara en speciell ordning på ramarna i kupan. Pollen på första ramen närmast flustret sedan ramar med ägg och yngel. Resterande ramar längre in i kupan var helt fyllda med honung. Dom verkar vilja ha ynglet nära flustret.

Jag tog bort 3 ramar med honung och satte in mellanväggar istället så att det finns plats för äggläggning. 

Reflektion: Flusteröppningen på 20cm x 0,8cm verkar vara fullt tillräcklig för åtminstone en Farrarlåda full med bin



torsdag 24 juni 2021

Temperaturkontroll

 Äntligen en dag med solsken och 20 grader i skuggan och lite lätt sommarbris. Dags att mäta yttertemperaturen på mina toppflusterkupor.

Gjorde det någon effekt att vitmåla och "sanda" den sidan som flusteröppningen sitter på? Mätningen gav ett ganska klart resultat. 

På den gröna sidan var temperaturen 68,3 grader och på den ljusa 46,0 grader. En skillnad på hela 22,3 grader! Vilka temperaturer kan det bli en dag med 30 grader och vindstilla?

Jag är glad att jag la ner lite arbete med den ljusa färgen. Tror att det kommer att hjälpa bina vid värmeböljor.



tisdag 15 juni 2021

Avläggarna gjorda

 Nu var det dags för drottningcellerna att kläckas och det är ett bra tillfälle att använda de nya toppflusterlådorna. Jag använder övervintrade parningssamhällen från förra året så slipper jag ta bin från mina stora samhällen.

Eftersom jag hade fler drottningceller än jag behövde fick några samhällen två stycken. Den första drottningen som kläcks kommer att ha ihjäl den andra. Bilden med utkrypna drottningceller visar just det. på en av cellerna är det ett hål på sidan och toppen är kvar. 

Ett praktiskt problem som jag upptäckt är att det inte går att använda täckplast på flusterlådorna. Plasten är för vek och hänger ner och blockerar en del av flustret. Lösningen är att använda täckbrädor istället.

Fick lösa det provisoriskt med några gamla täckbrädor och lägga täckplasten över för att täcka foderhålen. Kommer att göra nya under sommaren så att jag slipper plasten.

Den 28 Juni är det dags att kontrollera om drottningarna har blivit parade. Tills dess får avläggarna vara ifred.





onsdag 9 juni 2021

Den sista fixen av flusterlådorna

Slutligen var det dags att fräscha upp lådorna med lite färg. Först målade jag dom helgröna men efter att ha känt vilken värme den gröna färgen drar åt sig vid soligt väder så beslutade jag mig för att måla om
flustersidan i vitt. 
Tänkte mäta skillnaden i temperaturen en riktigt varm och solig sommardag.

För att få ytan mer skrovlig så att bina får ett bra fäste så strör jag på ett lager fin blästersand i den våta färgen.

Blev lite överraskad över hur beige det blev när sanden kom på det vita. Men jag tycker att det blev både snyggare och diskretare  än en rent vit sida.👍

Kanske helt onödigt men den ljusa färgen sätter en speciell karaktär åt kuporna och kan förhoppningsvis hjälpa till att undvika överhettning.

Nu skall bara allt torka och på fredag skall kuporna användas till att göra avläggare där jag skall para drottningarna från min pågående drottningodling.









lördag 5 juni 2021

Det som inte skulle bli någon drottningodling i år

 Men jag kunde inte hålla mig. Hade bestämt att det inte skulle odla några drottningar i år men när ett samhälle fick dåligt temperament så tog jag tillfället i akt och tog bort den ilskna drottningen och dom fick två odlingslister istället.

Resultatet blev bra, 13 stycken stora fina celler som nu är burade och insatta i äggkläckaren, samt en som fick sitta kvar i odlingssamhället. Totalt 14 av 24 larvade

Det kunde blivit fler men 6 st blev förstörda när jag tog ut dom ur kupan. Jag odlar på smala lister som förhindrar att bina bygger in cellerna i vax när det är bra drag. Oftast brukar dom inte bygga fast några celler överhuvudtaget men denna gång blev det mindre bra.

Men 14 stycken räcker gott till för mina behov.

Som sagt, jag skulle ju inte odla några i år...😁


Fixa flusterlådor

Då var det dags att fixa till de speciella lådorna som skall vara överst i yngelrummet. Eftersom jag inte vill modifiera/förstöra mina frigolitlådor ifall experimentet misslyckas så har jag skapat en flusteröppning med hjälp av 8 mm plywoodlister. Listerna är behandlade med kokt linolja för att tåla fukt bättre.

Dessa är fastsatta med en spikpistol och 40 mm klammerstift uppe på lådorna. Flusteröppningen har jag gjort 20 cm bred och satt på ena långsidan. Jag har ju Langstroth så lådorna är inte kvadratiska. Tänkte prova på dom här lådorna att köra med varmbygge.

8 mm x 20 cm = 16 cm2 vilket i teorin borde räcka som öppning. Skulle jag behöva större kan jag enkelt fixa det genom att ta bort hela eller en bit av kvarvarande list. Därför är listerna är inte fastlimmade.


För att säkerställa att bina alltid har öppen väg ut så har jag limmat och häftat fast 10 mm tjocka trälister på långsidan där flustret är. Då är det omöjligt att av misstag stänga in bina. På sista bilden ser man locket ligga på och hur listerna skapar utrymme för bina.

fredag 4 juni 2021

Nya bottnar till toppflusterprojektet

 Har snickrat ihop de nya bottnarna av 10 mm OSB-skivor. Konstruktionen är mycket enkel, en skiva med en sarg runt om sammanhäftat med spikpistol. Inget fluster utan bottnarna är helt täta.

För att bottnarna skall tåla väder och vind har jag behandlat dom en gång med kokt linolja och sedan målat två gånger med Biltemas fasadfärg.