Efter ett låångt uppehåll här på bloggen tänkte jag att redovisa ett nygammalt projekt som jag tänkte genomföra i lite större skala detta år, nämligen att använda ett fluster som sitter över yngelrummet i kombination med en helt tät botten.
Varför då? Jo, för om man inte provar så lär man sig inget. Det finns många gamla " sanningar" inom biodlingen som man kan ifrågasätta. En av dom är kupans ventilation.
Mina kupor har idag nätbotten men jag får känslan att det blir väl mycket ventilation och drag i kuporna. Jag bor på västkusten och vintrarna har oftast en rå fuktighet, runt nollan i temperatur och ofta blåsigt.
Ventilation måste man ha annars får man ju kondens, mögliga ramar etc men är det optimalt med nätbotten eller ett vanligt fluster i botten av kupan? Tanken med att ha ett toppfluster är att det blir helt tätt nertill och att fukten drivs ut i toppen av kupan utan att det blir något drag. Flustret skyddas av taket som hänger ner en bit över öppningen
Jag vill veta om bina trivs bättre med denna lösning och hur fungerar det för mig som biodlare. Det borde finnas både för och nackdelar.
Nu är det inget som jag har kommit på själv utan inspirationen kommer från Michael Bush, en känd amerikansk biodlare. Har hittat en gammal artikel där han skriver om hur han gjort och hans skäl till att göra det. Michael finns i Nebraska, USA så han har ett inlandsklimat, kalla vintrar (-5) och varma somrar.
Nu tänker jag inte ta hans system rakt av utan jag kommer att modifiera mitt system lite annorlunda men principen kommer att vara densamma.
Jag tjuvstartade lite med fyra samhällen vintern 2020/2021. Dessa kupor består av oisolerade trälådor där jag helt enkelt bara sågade ut ett fluster i kombination med en tät bottenskiva. Övervintringen gick bra så jag går vidare med lite fler kupor, denna gång med "frigolitkupor"
Det blir ett spännande år!