Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

fredag 31 maj 2024

Start av drottningodlingen

 Nu är det dags att starta årets drottningodling. Jag gör som jag brukar.

Jag börjar med att leta upp drottningen i amsamhället och flyttar henne med en skattlåda som innehåller både yngel och honung till en ny botten vid sidan om samhället. Jag kör utan spärrgaller så det blir lite mix i skattlådan så här tidigt på säsongen.

Sedan tar jag bort en foderram i yngelrummet i amsamhället för att ge plats åt mina tre odlingslister. När det är klart så lägger jag på täckbräderna igen och dom får vänta tills jag kommer med mina omlarvade cellkoppar.

Sen är det dags att leta upp en ram med spätt yngel från det samhället som jag skall odla från. Eftersom jag har nordiska bin så mäter jag vingindex för att kunna odla på en så renrasig drottning som möjligt.


Jag larvar 3 lister med 14 cellkoppar på varje, totalt 42 st. Listerna är speciellt utformade för att sitta tätt ihop med befintliga ramar. Detta gör att bina inte bygger ihop dom med vax, utan drottningcellerna blir rena från oönskat vaxbygge.

När samhället har fått sina odlingslister så ger jag dom en burk honungsvatten med bara ett 2mm hål i locket. Det gör att jag får stora fina celler. Är det dragstopp får dom ett lock med flera hål.


En dag senare kollar jag en av listerna för att se hur många som är antagna. Är resultatet sämre än antalet som jag behöver för mina apideor så larvar jag om. Jag behöver minst 18 st. Denna gången var 11 av 14 stycken på första listen antagna så jag räknar med liknande resultat på övriga lister.



Ingen omlarvning denna gång heller ;)



söndag 12 maj 2024

Vingindex

 Nu har jag mätt vingindex på alla mina bin som har drottningar som är parade på Käringön. Det är ett ganska pilligt jobb där jag samlar in 30 gråbin som jag först avlivar i frysen. Sedan klipper jag av höger framvinge och klistrar dom på en tejpremsa.



Denna scannar jag in till en bild som jag kan använda i programmet WingMell. Där markerar jag 7 st punkter på vingarnas ådror. Programmet markerar varje vinge som en punkt i ett diagram.

För nordiska bin skall alla punkter vara inom ett speciellt område. Är alla inom så får man 100%










Resultatet har varit lite blandat. Ett samhälle står ut med att få 0% nordiska anlag. Hur är det möjligt?

Hade mina misstankar eftersom bina hade mycket ljusa inslag, är det inblandning av ligustica?

Annars är jag rätt nöjd, mellan 80 - 100% nordiska anlag på övriga. Jag kommer bara att odla på de samhällen som är 100%, dessutom kommer jag att jämföra färg och temperament samt livskraft när jag väljer.. 

fredag 10 maj 2024

Vårgenomgång

 Då var det dags att göra en genomgång av samhällena samtidigt som jag gör rent bottnarna och ger dom en låda till.

Övervintringen har gått bra. En drottning har bina bytt ut över vintern så hon lägger bara drönarägg. Två samhällen är lite svaga men inget som inte går att fixa med lite yngel från något starkt samhälle.



Drönarramen har suttit i sedan förra året för att få tidiga drönare






Bottnarna får en blöt beläggning som jag skrapar ut och sedan tvättar med diskmedel och vatten.


I år får dom utbyggda ramar samt en drönarram i den nya bottenlådan




Färgmärkningen gör det lättare att ha koll på vad som jag har i mina kupor. Jag följer årets drottningfärg.
En Röd med gul prick är parad på Käringön 2023
Röd är friparad här hemma 2023
Vit betyder att det är något problem, tex svagt samhälle, drönarsamhälle etc



Jag har gjort 8 st nya bottnar med en ram av trä och botten av 2 lager markduk. Skall prova detta på hälften av mina samhällen vintern 2024/2025, Vill se om detta hjälper mot fukten på botten under vintern. Sommaren är inga problem, då är bottnarna torra och rena.