Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

onsdag 31 maj 2023

Täckta drottningceller

 Då var det äntligen dags att se hur många drottningceller bina har antagit och täckt.

37 av 42 möjliga, jag är mycket nöjd, fina är dom också  🤗. Nu har jag satt på en bur över varje cell och satt in dom i äggkläckaren. Satte in några direkt i några avläggare, får se hur det går.

Samhället som jag använt för att dra upp cellerna fick tillbaka sin drottning och lådan med ramar. Återföreningen skedde efter att jag gått igenom varje ram efter drottningceller. Hittade två som jag tog bort.

Använde tidningspappermetoden vid återföreningen.






tisdag 30 maj 2023

Apideor

 Innan jag kan använda apideorna måste man fixa lite med dom. Skar upp remsor av mellanväggar och gjöt fast dom med hjälp av en liten plastpipett och smält vax.




måndag 29 maj 2023

Gjuta mellanväggar

 Drottningodlingen rullar på och det börjar att bli dags att förbereda mina nyinköpta Apideor (små parningskupor). Ett steg är att sätta in små remsor av mellanväggar i de medföljande 3 ramarna.
Men alla mellanväggar är slut i lagret så jag fick gjuta nya.


Jag har under försommaren smält ner återvunnet vax från ramar, täckvax och täckbrädor etc. Jag har alltid en låda med mig i bigården där jag samlar allt spill. Det blir en del under en säsong.
Vaxet smälts först i solvaxsmältaren och kokas sedan ytterligare en gång i ett vattenbad. Varje gång filtreras vaxet genom Biltemas fiberduk. Just den fiberduken tycker jag fungerar extra bra eftersom den är så tunn och genomsläpplig.


Vaxet smälts sedan dels i ett vattenbad samt i en crockpot som står under gjutformen. Den är till för det överskottsvax som rinner ner från gjutformen. Det är även från den som jag fyller gjutformen. Optimal vaxtemperatur för att gjuta fina mellanväggar är runt 85 grader.
För att hinna smälta vax tillräckligt fort och undvika osmälta bitar i crockpoten behövs vattenbadet också.


Den orange avrinningstratten är gjord av mjuk silicon som gör det lätt att ta bort vaxet och smälta om.


Gjutformen är luftkyld så man slipper att ha något kylvattensystem.


Skrapa ren framkanten på glutformen med en spackelspade och sedan kan man enkelt lossa mellanväggen från formen med hjälp av lite tryckluft.


Gjutformen är i storlek Dadant så den är riktigt stor. Fördelen för mig är att man får 2 mellanväggar 3/4 Langstroth på en gjutning. Jag bara delar den på mitten. 
Vill man så kan man skära ut mellanväggar som passar Lågnormal också, men då blir det bara 1 per gjutning.

söndag 28 maj 2023

Honungsvatten

 Gjorde en snabbkoll på hur mycket honungsvatten samhället har dragit ner på ett dygn. Drygt 2 dl uppskattar jag det till. Precis lagom mycket för att ge ett konstant flöde så att det finns foder för att dra ut stora fina drottningceller.

Onsdag den 31 maj är det dags att bura drottningcellerna. Tills dess får dom vara ifred och under tiden så kommer jag bara fylla på med honungsvatten så att det inte tar slut.



Nu när syrenerna blommar så brukar det bli ett dragstopp där jag bor. I år är inget undantag. 
Vanliga syrener brukar inte attrahera bina så mycket med ett undantag, min ädelsyren i trådgården. Där är det fullt med bin som får både nektar och pollen. 


lördag 27 maj 2023

Antagningskontroll

 Idag har jag kontrollerat hur många celler som blev antagna efter omlarvningen. Resultatet blev ganska bra, 11 antagna av 14 möjliga på första listen. Vill inte störa cellerna i onödan så kollade bara en list.
Plockade ut två ramar vid sidan så jag kunde se och fota utan att röra själva odlingslisten.

Som en garanti att bina drar upp stora fina celler så satte jag även på en burk med utspädd honung som lite drivfoder. Den har ett 1,4 mm hål i locket, tänkte kolla imorgon hur mycket som har försvunnit. Eventuellt gör jag något mer hål om det behövs







fredag 26 maj 2023

Drottningodling

 Idag startade jag årets drottningodling. Kanske någon vecka för sent för att dra nytta av ett bra drag men jag har tvekat på om jag skulle konvertera till nordiska eller inte. Jag tar det ett steg i taget och första steget blir att dra fram nya drottningar.

Jag började med att flytta bort drottningen ihop med en yngellåda från ett av mina buckfast reservsamhälle. Hon får flytta tillbaka senare när cellerna har täckts och har fått flytta in i kläckmaskinen.

Larvade 3 lister med 14 cellkoppar på varje, totalt 42 stycken . Jag använder smala lister som förhindrar vildbygge dessutom behöver jag bara ta ut en ram för att få plats med 3 lister.

Larverna tog jag från mitt nordiska samhälle med drottning "Jamaica" från Ingvar på Lurö. Jag gör en snabb kontroll imorgon på en list för att se om antagningen är acceptabel. Om inte så har jag chans att larva om.



För att ha koll på när saker och ting behöver göras i drottningodlingen så har jag ett schema i Exel. Man bara skriver in datumet när man larvar om och alla datum ändras automatiskt 😁
Mycket praktiskt så att man kan planera så man är ledig när dom nya drottningarna skall ut i sina parningssamhällen.





tisdag 23 maj 2023

Försommar

 Efter en kall vår så har mina samhällen exploderat i sin utveckling. Nästan alla har två skattlådor på och det är ett jättestarkt drag som pågår. Maskrosor och äppelblom?

Nu gäller det att kolla regelbundet så inte något samhälle får för sig att svärma. Jag brukar göra en snabbkoll genom att välta upp den översta yngelrummet och titta hur det ser ut i botten på ramarna. På så vis slipper jag gå igenom varje ram för sig. 

Övervintringen skedde på två lådor. I samband med att bottnarna gjordes rena sattes en ny låda med bara mellanväggar underst.

Här har vårens stora lådskifte skett i syfte att byta ut gammalt vax i yngelrummet. Ramarna som tidigare fanns i flusterlådan har fått flytta till en vanlig låda (plats 3) och ramarna i låda 2 har fått flytta över i flusterlådan + att en drönarram har satts in. Dessutom har det tillkommit en skattlåda med mellanväggar överst som låda nummer 4. 
Det blir ganska förvirrat i några timmar innan bina har lärt sig det flustret finns.
Här ser man hur bina genast inser att dom har landat lite fel och skyndar sig ner till flustret