Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

onsdag 17 juni 2015

Drottningar till salu!

Imorgon skall två drottningar komma till sina nya hem. Därför var jag tvungen att märka några, trots att vädret inte är det bästa. Det är mulet och bara 13 grader varmt.

Märke bara fyra stycken, resten fixar jag när vädret är bättre.
Snabbt ut och fånga in en drottning i fångströret. Sedan går jag in i köket och märker varje drottning med en blå märkbricka. Brickan "limmar" jag fast med vanlig märkfärg. Skulle brickan lossna så sitter färgen kvar.



tisdag 16 juni 2015

Tuffa drottningar

Kollade mina ungdrottningar för att se hur många som blivit parade. Resultatet var sådär... 13 st av 24 är parade. 3 st parningskupor var helt tomma på bin och resterande 8 st har nog blivit av med sina drottningar, kanske under parningsflygningen? Vädret har ju varit kasst för parningsflygning. Är det de tuffaste och mest livsdugliga drottningarna som har klarat sig?

För att dom inte skall utveckla äggläggande arbetsbin och för att hålla bistyrkan uppe fick dom var sin ram med ägg/larver/puppor. Den 24 juni får dom nya drottningceller, då är nästa batch klar.


Samtliga fick lite extrafoder då deras egna förråd var ganska små. Hällde 50% sockervatten direkt i cellerna på en sida av en ram i varje parningskupa. Slutet på maj och början på juni har varit mycket dålig för bina. Kallt, blåsigt och med ganska mycket regn har gjort att samtliga samhällen helt har tömt sina foderförråd. Några samhällen har haft drönarslakt...


För att förhindra svält har alla stora samhällen fått en sockerram med 2 kg strösocker. Snart börjar hallonen att blomma men fram tills dess är det lite dragfattigt häromkring.

Tjärblomster och akleja gillar bina, prästkragar hör inte till favoriterna...

tisdag 26 maj 2015

Kläckta drottningceller

Kontrollerade alla parningskupor idag när jag kom hem från jobbet. Alla drottningceller utom två hade kläckts. Dessa byttes ut mot två ungdrottningar som kläckts av reservcellerna som jag hade i äggkläckaren.


Nu är det bara att vänta på att vänta på bra väder så att drottningarna kan flyga ut och para sig. Drönare finns det gott om...
 Ägg och kanske larver bör jag hitta runt den 11:e juni. Till dess får jag kolla så att dom har mat och att bimängden inte blir för liten. I så fall får jag fylla på lite ungbin från något samhälle.

Några drottningceller blev över. Dessa har jag sålt för en symbolisk summa till några biodlarekollegor.

måndag 25 maj 2015

Första drottningarna kläckta

Idag kläcktes de första drottningarna. Klockan 19:00 hade tre stycken krupit ur sina celler.
Dessa tre hamnade i A1-3 kupan. Övriga parningskupor fick kläckfärdiga drottningceller.
Ett tecken på att drottningcellerna fick tillräcklig omvårdnad av bina är att det finns kvar en del torkad drottninggele i cellkoppen.


För att inte drottningarna skall svälta ihjäl när dom har kläckts får varje bur några droppar honungsvatten i botten. Dom klarar bara några timmar utan mat...


Är drottningarna yngre än sex timmar godtas dom utan problem.


Imorgon skall jag kontrollera att alla celler som jag satt ut i parningskuporna har kläckts. Jag har ca tio stycken kvar i äggkläckaren som reserv.

söndag 24 maj 2015

Förbereda parningsamhällen

Idag satte jag ihop mina 24 parningssamhällen. Vädret är fortsatt kallt, bara ca 12 grader. Endast enstaka bin var ute och flög. Normalt är jag inte inne och stör mina samhällen när det är så kallt men eftersom drottningcellerna börjar att kläckas imorgon så var jag tvungen.

Jag använder tredelade lådor med mina normala ramar, 3/4 Langstroth. För mig är det är en stor fördel att använda samma ramformat även i drottningodlingen eftersom jag övervintrar hälften av sista omgångens drottningar på 6 ramar, dvs två drottningodlingslådor på varann.


Nackdelen är att det går åt en massa bin och yngel från mina produktionssamhällen när man gör såhär. Varje kupa har fått släppa ifrån sig den nedersta yngellådan. Några har fått en ny ersättningslåda att bygga ut medans andra har för lite bin och får vänta lite.
Varje parningsamhälle får minst en (täckt) yngelram, samt en foderram. Tredje ramen kan vara lite vad som helst beroende på vad som finns i yngellådan.

Eftersom det var helt tomt på foder i yngellådorna så får varje avdelning strösocker i en utbyggd ram. Sprayade ytan med lite vatten så att dom tar strösockret bättre. Får hålla koll om dom behöver mer...


Nu får parningssamhällena stå och vila tills imorgon. Flustren är öppna men har minimerat öppningen för att hjälpa bina att hålla värmen och skydda sig mot röveri.
Imorgon kommer jag att tillsätta en drottningcell/nykläckt drottning till vart och ett.

onsdag 20 maj 2015

Täckta drottningceller till äggkläckaren

Idag plockade jag in dom täckta drottningcellerna till äggkläckaren. Vädret var inte det bästa, mulet och bara 11-12 grader varmt. Bina var på hugget.
Men jag var redan en dag sen eftersom jag jobbade hela dagen igår så det var tvunget att göras idag.
Imorgon är dom extra känsliga för störningar...


Resultatet var över förväntan! 37 färdiga celler av 42 omlarvade cellkoppar, 88%. Cellerna ser helt OK ut trots att det har varit kallt och ostabilt väder med mycket regn sedan jag larvade om.

För att hjälpa bina att dra upp cellerna så har jag stödmatat dom med 50% honungslösning i en foderlåda.


Gjorde en provisorisk transportlåda av ett upp och nervänt tak och en tomlåda.
För att hålla värmen lite bättre tejpade jag fast en plastpåse med varmvatten längs ena kanten. Kanske lite overkill men jag ville inte att cellerna blev för kalla. Täckte det hela med en stor handduk.


Väl inomhus i värmen fick varje cell en skyddande bur innan jag satte in dom i äggkläckaren. Detta förhindrar att den först kläckta drottningen förstör dom andra cellerna. Har ställt in temperaturen på 34 grader och luftfuktigheten på 60%. Planerad kläckning ca tisdag den 26 maj.


Jag kontrollerade varje ram i odlingssamhället efter drottningceller och hittade en i den övre lådan. Tog bort den och la ett tidningspapper med några små hål ovanpå ramarna.
Sprayade lite med citrongräsvatten och satte lådan med drottningen ovanpå, den som jag ställt vid sidan när jag började odlingen.
Passade även på att ta bort foderlådan som odlingsamhället haft pga det dåliga vädret som varit.

Förhoppningsvis kommer dom att acceptera sin gamla drottning utan problem...

fredag 15 maj 2015

Kontroll av antagningen

Nu 24 timmar senare var jag nyfiken att se hur många celler som blivit antagna.
Gjorde en snabbkoll och kunde konstatera att antagningen varit god, ca 35 celler är påbörjade


Cellerna kommer att räcka till parningskuporna med god marginal. Exakt antal ser jag om några dagar när jag burar cellerna och sätter in dom i äggkläckaren. Det brukar bli några färre när dom är täckta och klara jämfört med antalet vid den första kontrollen.


Gott om bin som tar hand om drottningcellerna. Jag vill ha stora välmatade celler...

torsdag 14 maj 2015

Årets drottningodling startad!

Idag körde jag igång med årets drottningodling. Föregående år har jag gjort ett litet start/odlingssamhälle och satt in en list med 14 st cellkoppar. Oftast har det bara blivit 9-10 stycken som har tagit sig.

Eftersom jag har 24 st parningssamhällen så har det tagit sin tid att få drottningceller till alla. Cellerna har blivit stora och fina men inte så många.

I år har jag ett helt samhälle som skall få dra upp cellerna. Drottningen och en låda har fått flytta till en egen botten med flustret åt andra hållet. I denna låda fanns det mest foder och tomma celler samt 2 -3 ramar med ägg/yngel och täckta celler.


Kvar i resterande 2 lådor fanns det mycket ägg och spätt yngel. Inte så mycket täckt yngel eller foder.
Förhoppningsvis kryllar det av ambin.

Jag plockade ur 2 ramar så att jag kunde få plats med 3 st odlingslister med 14 st cellkoppar på varje, totalt 42 st. Förhoppningsvis skall jag få så bra antagning så att det blir tillräckligt med drottningar till alla parningskupor på en gång.


För att få välgödda drottningar satte jag på en foderlåda med lite 50% honungsvatten. Även om vädret just nu är bra så kan det vara bra att försäkra sig om att dom har ett gott drag. Majvädret hittils har ju inte direkt visat sig från sin bästa sida.


Samhället som jag larvar från har en drottning från Egon i Mölnlycke. Det har haft en fantastisk utveckling i vår. Bina är snälla med välfyllda yngelramar.


Imorgon skall jag göra en snabbtitt för att se hur många som antagits. Är resultatet klent så har jag chans att göra en ny omlarvning.

söndag 3 maj 2015

Plastram när bina själva får välja?

Nu har det börjat att hända lite i lådan som jag satte på. Plastramen som sattes i mitten för att styra upp fribyggandet har blivit utbyggd till 50 %.


På övriga fribyggarramar har det fortfarande inte blivit byggt en endaste mm med vax. Förhoppningsvis är det ett gott tecken att det börjar att bli ganska många bin som hänger i klasar på undersidan av ramlisterna.


Föredrar bina plastramen framför att fribygga?! Jag trodde att det skulle bli tvärt om!

torsdag 30 april 2015

Kallt vårväder

Varje dag sedan jag satte på lådan som bina skulle fribygga i har jag tittat för att se hur det går.
Det går inget vidare eftersom bina inte bygger någonting alls. Vädret har slagit om totalt med kyla och regn.

Tog några snabbfoton av ramarna idag. Många bin som har klasat sig på ramlisterna men inget vaxbygge. Eftersom jag har foderlåderna på så tömnde jag ut vattnet och istället fick alla samhällena 2,5 dl 50% honungsvatten så att drottningarna inte skall dra ner på äggläggningen.


För att återställa vårkänslorna kommer här några bilder som jag tog för några dagar sedan av bin i maskros och pärlhyacint.

söndag 26 april 2015

Dags att testa fribygge...

Även om jag tror att det är för tidigt på säsongen för att dom skall bygga arbetarceller så satte jag till en låda med mina nya ramar för fribygge. Mitt testsamhälle är ett av de starkaste i bigården just nu. Fullt av bin och en del nytt vitt vax ovanpå ramarna. Dom verkar vara på G...

 

För att bina inte skall få för sig att bygga diagonalt tvärs alla ramarna satte jag en plastram i mitten för att styra upp det hela. Hoppas att det räcker. Tänkte snabbkolla varje dag framöver så att dom bygger som JAG vill.


Drönarramen på detta samhälle är helt utbyggd med ägg/larver och puppor i alla celler. Risken är att dom bygger ut hela den nya lådan med drönarceller, men vi får se hur det blir.



Foderlådan med vatten och lite salt får sitta kvar tills vidare. Många bin fyller utrymmet innanför plastavskiljaren. Hittills har detta samhälle tagit ca 4 liter vatten med salthalt 0,5%.