2015-05-04
Välkomna till min hydroponiska odling. Att odla i hydro innebär att man odlar i näringslösning istället för jord. En fördel är att det växer mycket bättre, en nackdel är att det är känsligare för störningar tex strömavbrott.I min odling kommer jag att använda tre stycken olika hydrosystem. Alla systemen behöver näring och syrestenar för att syresätta vattnet. Jag har en central luftpump som försörjer alla syrestenar i systemet.
Näringen jag använder är FloraNova grow/bloom och Epsomsalt (magnesiumsulfat) för att hjälpa till med lite extra magnesium. Det är första gången som jag använder FloraNova och jag kan direkt se att den skiljer sig från övriga näringslösningar som jag provat tidigare genom sin mörka färg och tjocka konsistens.
Fördelen skall vara att den är dryg och att man bara har en flaska med näring att hålla koll på. Vi får se, blir jag inte nöjd kanske jag byter till något annat.
För att växterna skall kunna ta upp alla näringsämnen som dom behöver måste PH vara mellan 5,5 - 6,5. Detta kontrollerar jag med PH Down. Skulle PH bli för lågt hänger jag i en fiberdukspåse med lite snäckskal för att balansera upp värdet.
Till min hjälp att kontrollera mängden näring och PH i vattnet har jag två mätare.
EC mätaren kan mäta EC och PPM halten. Beroende på vilket märke och fabrikat på näringen man använder, vad som skall odlas, skall det vara olika värden.
Sallad vill ha mindre näring och tomat vill ha mer näring än de flesta andra växter. De övriga ligger där i mellan. Därför kan man inte odla sallad och tomat i samma näringslösning.
Läs på tillverkarens hemsida, där står vilka halter du skall ha.
PH mätaren mäter PH (Suprise!) PH 6.0 brukar passa de flesta växter.
Det är viktigt att täcka alla öppna ytor så att solljuset inte kommer åt att starta algtillväxt i vattnet. Algerna konsumerar näringen och kan täppa till pumpar och slangar. Ett annat skäl till att ha det tätt överallt är att förhindra att någon mördarsnigel letar sig in och pluggar någon slang.
En bra nätbutik för hydrogrejor är http://www.hydrogarden.se/ Snabba leveranser och bra priser.
DWC (deep water culture) till de större växterna som tex gurkor, vattenmelon, tomat, kumquat, brytbönor.
14 st 20 liters hydrohinkar är förbundna med varandra i en slinga genom en slang i botten av hinken.
En av hinkarna fungerar som kontrollhink. Här fylls vatten automatiskt på för att hålla rätt nivå.
Här sitter även pumpen som pumpar upp vatten till jordgubbarnas NTF-system. Detta vatten rinner sedan tillbaka till en av hydrohinkarna och vidare genom övriga hinkar tillbaka till kontrollhinken. Flödet är ganska litet. Blir det för stort trivs inte jordgubbarna samt att man får problem att hålla ungefär samma nivå i alla hinkar pga trögheten i vattenflödet mellan hinkarna.
I mitt system skiljer det ca 2 cm i nivå mellan kontrollhinken och hinken där vattnet kommer tillbaka från jordgubbarna. Det räcker för att skapa cirkulation i hela systemet och fördela ut näringen till alla hinkar.
Varje hink har en egen syresten, ett lock samt en lös nätkruka. Det är en fördel att nätkrukan går att ta loss. Just nu växer gurkor, paprika, chill mm inomhus i sina nätkrukor. När tiden är mogen är det bara att flytta ut dom till hinkarna utan att störa rötterna.
När man odlar i hydro kan man inte använda jord i sina krukor. Man vill inte ha en massa "böös" i vattnet som kan plugga igen pumpar och dyl.
Jag brukar att så i små stenullskuber och sedan fylla på med lecakulor när plantorna växer. Lite större plantor planterar jag i leca direkt. Botten på krukorna är ca 5 cm över vattennivån. Detta hjälper rötterna att ta upp syre från den omgivande luften i hinken.
NTF (nutrient film) till jordgubbsplantorna. Sorten heter "Mara des Bois" och är en fransk sort som blommar och ger jordgubbar hela sommaren. Smaken är väldigt god...
Plantorna har jag tjuvstartat inne i ett litet mini DWC system. Några övervintrade plantor från ifjol har fått sätta sticklingar som jag har rotat i stenullskuber
Vattenflödet begränsas genom att jag har gått ner i dimension på slangen vid utblåset. Detta förutsätter att vattnet är rent från skräp som annars kan plugga systemet. NTF system är riktigt känsliga för avbrott i vattenflödet eftersom vattnet rinner bort i samma takt som det fylls på.
Alla plantorna på plats och nu återstår det bara att täcka plantorna med lite fiberduk under ca en vecka så att bladen hinner vänja sig vid solens strålar. Men först lite foton...
Flotte till sallad och liknande bladgrönsaker.
Sallad har inte lika höga näringskrav som andra grönsaker. Får dom för mycket näring kan smaken bli konstig. Därför får dom växa i ett eget system.
Jag skruvade ihop en låda med formatet 1000x600x180 med en botten av OSB-skiva, Målade den vit för utseendets skull. Lådan står på två lecablock som står i våg. Mät med vattenpass!
La i en bit 0,2 mm byggplast, fyllde på med vatten och sedan häftade fast plasten runt kanterna och klippte bort överskottsplasten. OBS fyll vatten först, häfta sedan, det blir bäst så..
För att syresätta vattnet la jag i två stycken syrestenar.
Flotten är gjord av 40 mm tjock frigolit som jag har borrat 24 st hål i, lagom stora för mina nätkrukor. Anpassa storleken så att den får plats att flyta på ytan utan att fastna. Var inte för generös med utrymmet eftersom man vill undvika att solen kommer åt vattnet med algtillväxt som följd...
Sedan är det bara att fylla på med näring, balansera PH och plantera! Jag har sått lite olika salladssorter, ruccola, basilika och dill inomhus i stenullskuber samt några i jiffypots. De flesta är färdiga att plantera ut på flotten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar