Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

torsdag 1 augusti 2024

Myrsyrabehandling och ljungdrag

Augusti är här och det är dags att ta bort sommarhonungen, myrsyrabehandla samt förbereda för ljungdraget.

Att ta bort sommarhonungen är inget problem i år eftersom det inte finns någon. Vädret i Juli har varit så dåligt att bina bina ätit upp all honung dom samlat under försommaren. Några samhällen har jag tom fått stödmata för att dom inte skall svälta ihjäl.

Myrsyrabehandlingen går till så att jag droppar 20 ml 80% myrsyra på en fuktig wettexduk och lägger på den nya och tomma skattlådan för ljunghonung. Efter ett dygn plockar jag ut wettexduken igen. Det är bra att den kommer upp en våning från yngelrummet, det blir skonsammare för bina då.

Jag använder mindre myrsyra än rekommenderat eftersom jag har en tät botten och den stannar kvar mycket bättre än med en öppen botten.

Anledningen till att jag myrsyrabehandlar är att jag inte gör någon drönarutskärning under sommaren, så jag vill få ner antalet varroakvalster så att vinterbina blir friska.

Skattlådorna för ljungen är speciella. Bina får bygga fritt på rundstavar med bara mittenstaven som har en mellanvägg som lite uppstyrning. Detta gör jag för att slippa slunga ljungen, med den här metoden så kan jag enkelt skära ut kakorna och pressa honungen istället.