Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

fredag 28 juni 2024

Omgång två startad

Idag var det dags att larva om för andra gången i år. Denna gången valde jag en drottningmoder som heter ÖM23 07.

Hennes samhälle är lugnt, har bra vingindex och hon har inte visat några tendenser till att vilja svärma.

Som vanligt larvade jag 42 cellkoppar, vi får se hur många som tar sig. Eftersom det är mycket dåligt drag just nu och odlingsamhället knaprar på sitt honungsförråd så drivfodar jag dom med 50% honungsvatten tills drottningcellerna är täckta.

lördag 15 juni 2024

Hemmaparning

 På grund av det riktigt kalla och regniga vädret så har jag bestämt mig för att para drottningarna på hemmaplan denna gång. Tycker inte att det är lönt att ta apideorna ut till Käringön för renparning när vädret är som det är.

Jag kontrollerat att alla drottningar krupit ut, och plockat ur cellkopparna. Sedan har jag bara placerat ut apideorna på lecablock i min hemmabigård. Även om jag har några F1 samhällen så är alla drönare 100% nordiska och alla mina samhällen har haft 2 drönarramar var som jag inte har skurit ut så det finns gott om drönare.

Hittills har jag inte sett en enda drönare som inte är kolsvart i mina samhällen så jag tror att jag är ganska ensam som biodlare i mitt område. Framtida vingindexprov får visa hur renrasiga dom blir.




tisdag 11 juni 2024

Apideor

 Idag är det dags att fylla Apideorna med foder och 2 dl bin. Jag använder Apifonda som foder. Det är praktiskt eftersom jag kan vända apideorna upp och ner när jag skall fylla på bina utan att fodret rinner ut.

Till omgång två kan jag använda strösocker eftersom bina redan finns i apidean och man behöver inte använda bottenluckan för att fylla på bin.

Varje apidea får en kläckfärdig drottningcell och sätts sedan i en kall och mörk jordkällare i tre till fyra dygn


.

onsdag 5 juni 2024

Bura drottningceller

Idag var det dags att bura drottningcellerna. Det blev 32 stycken av 42 möjliga, jag är nöjd.

Nu skall dom vara i äggkläckaren tills på tisdag den 11/6, då skall dom ut i sina apideor.




Efter att jag tagit bort odlingslisterna kontrollerade jag att dom inte dragit upp några extra drottningceller på ramarna, Det hade dom inte, så jag kunde återförena lådan med drottningen med tidningspappersmetoden.