Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

lördag 14 juni 2014

Drottningar till salu

Årets drottningodling har börjat mycket bra. Vädret har varit perfekt och ungdrottningarna har haft bra förutsättningar för att flyga ut och para sig.

Idag märkte jag de första med en grön nummerbricka och skickade ut en annons till föreningens medlemmar så att dom får en första tjing att köpa innan jag annonserar på forum etc..

Så här ser dom ut.




onsdag 21 maj 2014

50%

Resultatet av den första omlarvningen blev 50%. Det blev 9 av 14 larver på odlingslisten och 1 av 6 på de enskilda cellkopparna. Totalt 10 av 20 lyckades

Undrar varför det blev så stor skillnad? Förutsättningarna var ju lika för båda?
Cellerna som byggts var stora och fina så jag är ganska nöjd.


Satte på burar och flyttade in drottningcellerna i kläckskåpet där dom får vara tills dom krypet ut.

Bytte ut en pollenram, skakade i två ramar med nya ambin och gjorde en ny omlarvning med 14 + 5 cellkoppar.
Bina tar sockervatten lite väl fort, ca en 700g burk per dygn. Har nu minskat antal hål i locket från 5 till 3.

torsdag 15 maj 2014

Start av drottningodlingssäsongen!

Idag var det dags att sätta igång med det som jag tycker är roligast med hela biodlingen, nämligen att få fram nya drottningar.
Jag drar upp drottningarna i en liten 5-ramars odlingslåda. Genom att varje vecka byta ut en av yngelramarna kan man hålla igång odlingssamhället hela sommaren utan att få äggläggande arbetsbin.

När visecellerna är täckta tar jag in dom till min gamla äggkläckare där dom får vara tills dom kryper ut.

Odlingslådan består av 2 ramar med täckt/utkrypande yngel i mitten samt 2 ramar med pollen på var sin ytterkant. Jag skakade även ner sex ramar med bin från ramar med öppet yngel så att det skall vara många ambin. Alla dragbin kommer att flyga tillbaka till sina kupor så man får skaka ner lite extra med bin.
Detta gjorde jag ca 30 min innan odlingsramen sattes in.




Normalt odlar jag en list med 14 cellkoppar men denna gång satte jag även in 6 lösa hållare för att se om det fungerar bra.
Jag skall nämligen hålla i en drottningodlingskurs i början av juni och behöver finjustera min teknik lite innan dess...

Jag ger dom även 50% sockervatten i en upp och nervänd honungsburk.

söndag 30 mars 2014

Vårkontroll och utökning

Idag var det strålande solsken och ca 15 grader varmt. Dags att fixa lite med bina. Alltid spännande när man öppnar kupan första gången på året.

Jag började med att checkerborda den översta lådan med en låda utbyggda ramar från förra året. Den översta lådan på samtliga samhällen var nästan helt full av vinterfoder. Några kupor hade lite ägg i nederkant på några ramar. Dom två nedersta lådorna rörde jag inte i. Bäst att dom får vara ifred så länge.

Genom att sätta varannan foder och varannan utbyggd tom ram blir det raketfart på drottningens äggläggning.
Det är nu ca sex veckor innan maskrosorna blommar. Jag vill ha stora samhällen till dess.
Passade även på att sätta in en drönarram i den nedre av de båda checkade lådorna.


Sedan var det dags att göra ren bottnarna och sätta in lösbottnarna i mina universal högbottnar. Gör jag inte det blir det en massa vildbygge under ramarna. Två samhällen hade helt rena bottnar, fem hade lite grann torra döda bin och ett hade en liten hög med våta illaluktande bin på botten.

Generellt mycket bättre än förra året då det låg högvis med bin i alla kupor.

Jag skrapar ut bina bakifrån utan att behöva lyfta av lådorna. Jag vill störa så lite som möjligt fast ändå blev en del bin rejält irriterade över inkräktaren.


Samhälle 7 har hittills utmärkt sig över övriga.
+ Det hade en helt ren botten.
+ Klotet centrerat mitt i kupan. ej som dom andra som alla sitter i södra sidan av kupan
+ Lugna och fina
+ Bäst utbyggd och fylld övre låda (mellanväggar inför invintringen)

Kanske är denna drottning kandidat som avelsdrottning 2014? Det var inte så jag hade planerat. Jag köpte en drottning som finns i kupa 2 som var planerat att odla ifrån. Får se hur jag gör