Idag var det dags att checkerborda kuporna samt att sätta in drönarramarna.
Jag har förberett 8 lådor med utbyggt vax. Genom att bryta upp honungsramarna i den översta lådan med varannan tom utbyggd ram får man en raketstart på samhället.
Samtidigt sätter man in drönarramen i låda nr tre, tredje ramen från höger.
Ordning och reda är bra så man vet var man har sakerna...
Förra året gjorde jag detta den 22 mars. Våren är ca 1 månad senare i år.
Två av mina samhällen var inte i så bra kondition som jag trodde. Typiskt är att i dessa samhällen huserar mina inköpta drottningar som skulle bli avelsdrottningar i år. Kan det vara så att dom var känsligare för den långa sega våren än mina friparade egenodlade?
Kupa nr 8 fick saneras från utsot, botten bytas och storleken reduceras till två lådor. Här såg jag drottningen krypa omkring. Samhället är svagt.
Nr 7 fick även den saneras. Här var det mycket lite bin kvar. Såg ingen drottning. Ger det inte stor chans att överleva. Sanerade och flyttade över på en låda med ett kuptak som ny botten.
Samtliga samhällen har gott om foder kvar.
För övriga kupor såg det ganska bra ut. Hittade ägg eller drottningar i alla. Men tycker att samtliga samhällen är svagare än dom var förra året. Det var mycket döda bin på bottnarna vid första vårkollen.
Något som är oroande inför det kommande biodlaråret är att all ljung ser ut att ha frystorkat i den starka vårsolen. Sol nästan varje dag i en månads tid med åtskilliga plusgrader på dagarna och bitande kallt på nätterna i samband med kraftig tjäle har satt sina spår. Kan ljungen överleva detta?
Tur att jag har ett förråd av ljunghonung kvar sedan förra året...