Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

torsdag 28 juni 2012

Antagningskontroll, omgång 4

12/28 blev antagningen denna gång. Ganska nöjd.
Kan det vara så att jag använder för små larver vid omlarvningen? Skulle vilja ha 90 - 100 % antagning...

Passade även på att kontrollera parningslådan på samhälle 1. Hittade vare sig ägg, larver eller ungdrottningarna. Kanske experimentet var dömt att misslyckas.

Väntar med att avskriva det hela tills den nya omgången celler är klara att sättas ut. Då kommer jag ordna så att parningslådorna blir fristående, likadant som mina första parningskupor.

onsdag 27 juni 2012

Drottningodling, omgång 4

Dags för den sista omlarvningsomgången. Inte för att jag behöver fler drottningar men mer för att skaffa mig övning och erfarenhet.
Larvade om två lister med totalt 28 st koppar. Satte i vanlig ordning en låda med yngel/honung/pollen från kupa 3 på kuptaket bredvid. Sopade ner några extra ramar med bin.
Gjorde detta precis innan jag larvade om.
Antagningskontroll och ihopslagning imorgon.

tisdag 26 juni 2012

Märkning av drottningar

Efter en lång väntan har mina ungdrottningar från första omlarvningen börjat att lägga ägg. 7 stycken har lyckats att para sig av 9 totalt.

För att inte få för stor färgklick använder jag en knappnål fastsatt på en ätpinne när jag märker dom.


Jag kan se en ganska stor färgvariation mellan gult och buckfastfärgade i mina nya drottningar. Tror att jag skall i första hand spara de senare till mina egna kupor.

tisdag 19 juni 2012

Varroakontroll

Idag var det dags att kontrollera varroainläggen som jag satte in den 11 juni, för 8 dagar sedan.

Resultatet:
  1. 17 st = 2,1 per dag
  2. 70 st = 8,7 per dag
  3. 9 st =  1,1 per dag
  4. 145 st = 18,1 per dag
  5. 11 st = 1,4 per dag
Alarmerande resultat för kupa 2 och 4! Här blir det korttidsbehandling med myrsyra så fort hallondraget är över.
Akut kommer jag också att sätta in drönarramar med öppet yngel från mina andra samhällen för att snabbt minska kvalsternivån.

Hur kan det bli så här? Alla kuporna har ju skötts på samma sätt. Oxalsyrabehandling i vintras och drönarutskärning nu i vår.
Kupa nr 4 var det samhälle som utförde röveri när jag skapade mina parningsamhällen. Har dom kanske även varit och rövat på något varroadrabbat  samhälle häromkring?
Dom ser ut att ha lite gult i sig. Italienska bin har lätt för att börja röva om möjlighet ges.

Kupa 2 står bredvid kupa 4...


  

Jag passade även på att kontrollera hur det gick för drottningcellerna som jag satte ut för kläckning. Av 7 st så var 4 st kläckta. Samtliga 3 celler som blivit insatta i kupa nr 5 var inte kläckta! När jag öppnade dom var drottningarna döda och inte helt utvecklade. Bina har inte lyckats hålla cellerna varma...

På måndag den 25:e har jag en ny batch som skall kläckas. Tänkte låta tre av dom kläckas i maskin och sätta ut precis utkrypande/ungdrottningar i kupa 5:s parningslåda.

Som avslutning blir det en bilder av bin som samlar pollen och nektar.


lördag 16 juni 2012

Tejpa drottningceller

Idag var det dags att flytta ut dom kläckfärdiga cellerna till de nya viseriktiga samhällena med parningslådorna. Eftersom jag inte tror att bina är så jätteintresserade av att få nya drottningar så tejpade jag cellerna med maskeringstejp så att bara toppen på cellen är bar.

Nu skall inga bin kunna tugga sig igenom sidorna i alla fall.

Väderprognoser till trots så var det soligt och varmt idag. För säkerhets skull fick drottningcellerna åka kylväska de 50 metrarna ut till kuporna. Ramarna fick sig några stänk av honungsvatten för att göra bina lite mer välvilliga till sina nya drottningar.

Den 7:e cellen satte jag in i en av de första avläggarna/parningskuporna som jag gjorde. Detta har varit mycket mer oroligt än de andra i samma batch.
Har dom ingen drottning? Ägg och yngel finns det i alla fall inte, även om det kanske är lite tidigt för det.

Jag bara satte in cellen utan att tejpa så att om det redan finns en ungdrottning så kan hon bita sönder den.



fredag 15 juni 2012

Antagningskontroll, omgång 3

Döm om min förvåning när jag kontrollerade odlingslisterna som jag satte in igår!
9/14 cellkoppar var påbörjade på den som jag larvat om och 0/15, noll, nada på den urskurna vaxlisten som jag inte larvat om utan bara satt dit.
Vad gick snett med denna? Trodde att resultatet skulle bli tvärt om?
Skönt att veta att jag inte behöver vänta mellan skapandet av starterlådan och omlarvningen!

Satte tillbaka starterlådan till modersamhället med ett spärrgaller emellan.

Passade även på att sätta ut mina nya parningslådor och fylla dom med yngel/honungsramar och mellanväggar. Satte dom på samhälle nr 1 och 5.
I morgon skall jag sätta ut dom kläckfärdiga cellerna.

Fixade även på lite färgad eltejp på lådorna för att hjälpa ungdrottningarna hitta rätt.
Det blev ganska snyggt....   ;)



torsdag 14 juni 2012

Drottningodling, omgång 3

För någon vecka sedan hängde jag in en drönarram med en lite bredare vaxremsa fastsatt i mitt bästa samhälle. Idag tog jag ut den och kunde konstatera att det var fullt av larver och lite ägg i arbetarcellerna.
Många av larverna var dock för gamla...
Runt vaxremsan var det utbyggt med drönarvax men där fanns inga ägg eller larver.

Larvade om en list med 14 st cellkoppar på vanligt sätt. Sedan gjorde jag även en utskärning av fina remsor av vax, 1 cell bred, som innehöll larver i rätt ålder. Dessa fäste jag på en vaxad list genom att värma lite försiktigt på vaxet på baksidan av cellremsorna.

Sedan lät jag bara ca var tredje larv vara kvar för att förhindra ihopväxning. Totalt blev det 15 st celler för bina att ha möjlighet att bygga vidare på.

Nu får vi se om det blir någon skillnad i antagning?

Som starter lyfte jag bara av en låda med mixat yngel/honung på kuptaket bredvid och skakade ned 3 ytterligare ramar med bin. Satte på en foderburk med 50/50 honungsvatten.
Larvade om och satte in listerna precis efter att startern var iordningställd. Förra gången väntade jag en timma. Nödvändigt eller ej?

Rent generellt kan man säga att det inte är de bästa förutsättningarna för drottningodling. Vädret är kallt och blåsigt och trots att hallonen blommar är det inte något bra drag...


onsdag 13 juni 2012

Snickeri

Idag har jag förberett inför nästa batch drottningar som skall ut ur värmeskåpet. Denna gång tänkte jag att prova att få dom parade i ett viseriktigt samhälle.

För att detta skall fungera (förhoppningsvis) har jag avdelat en låda i tre avdelningar med 7 mm faner. Sedan har jag modifierat ett spärrgaller så att även det har tre avdelningar.
Sågade ut ett litet fluster i varje avdelning. Alla tre fluster på samma kortsida.

Även det övre spärrgallret fick tre avdelningar så att det inte finns någon möjlighet för ungdrottningarna att rymma ut i modersamhället eller in till varandra. Såvida dom inte går igenom spärrgallret?

Jag gjorde två st lådor för totalt sex stycken drottningar. Jag har 7 celler som skall ut på lördag. Jag får se var jag gör av den sista.




Som sagt var är detta ett experiment men jag har läst en del på amerikanska biodlarforum att det skall gå att göra på detta viset. Viktigt är att alla småfluster är på motsatt sida av huvudflustret annars blir det väl många oplanerade drottningbyten.

Fungerar det är det väldigt smidigt sätt att få dom parade. Många fördelar: tex
  • Inga problem med rövarbin
  • Bra support för ungdrottningarna, starkt modersamhälle
  • Inga biförluster för modersamhället vid skapandet av parningssamhällen
  • Skulle någon drottning inte komma tillbaka efter parningsflygningen blir det inga äggläggande arbetsbin
  • Efter avslutad drottningodling/försäljning tar man bara bort spärrgallren. Inga bin blir hemlösa.
Nackdelar/risker?
  •  Kommer bina acceptera så många drottningar i ett samhälle? Kommer dom att strunta i vissa drottningar och favorisera andra?
  • Blir det många felflygningar?
  • Blir drottningarna lika bra som när dom har ett helt eget samhälle?
Provar man inte får lär man sig inget...

tisdag 12 juni 2012

Kalla vindar

Tittade just på Aftonbadets väder för två veckor framåt. Det är ju så man blir deprimerad!
Nu på lördag är det dags att få ut mina drottningceller som jag har i kläckskåpet i sina respektive parningskupor och då förutspår dom 10 grader och regn :(

F.ö så ligger temperaturen på ca 15 grader med en liten höjning mot 18 grader efter midsommar! Det här blir inget bra för mina bin...

måndag 11 juni 2012

Varroagaller och cellskörd

Idag var det dags att lägga in varroagaller under mina 5 produktionssamhällen. Avläggarna och parningskuporna får vara utan. Det var lite problem med att få in dom i några kupor, det var nämligen byggt i utrymmet under ramarna. Jag har universalbottnar som är en slags högbotten.

Tror att jag får fixa ett ilägg att ha under ramarna för att förhindra detta.

Passade även på att plocka in 7 st drottningceller till kläckskåpet, en cell var avslutad av de ursprungligt 8 st som bina började att bygga på.
Det blev alltså 7 av 24 möjliga vid larvningsomgång två.

Inte så tokigt med tanke på förutsättningarna.

Kollade igenom odlingslådan efter nödceller. Hittade inga och tog därefter bort spärrgallret. Kupa 3 som denna gång användes som både startsamhälle och odlingssamhälle är nu helt återställt som det var innan.

Jag har en plan hur jag skall få dessa nya drottningar parade utan att behöva skapa nya parningssamhällen.
Mer om detta när det är dags för cellerna att kläckas.


lördag 9 juni 2012

Solkraft

Trots det molniga vädret testade jag att ladda min solvaxsmältare med en  laddning vax, främst från drönarutskärningen. Bitarna med täckt drönaryngel brukar att åka i komposten men allt omkring har jag sparat.

Solen tittade fram en liten stund och en liten rännil av solgult vax letade sig ned till uppsamlingsskålen. För att kunna smälta allt vax behöver jag mer sol...



Kontruktionen är enkel.
En träram med tunn fanerbotten är ihopsatt med ett gammalt omkittat fönster som stod på logen. Inuti är det en bit ränndalsplåt fastskruvad i väggarna. Det är en luftspalt under plåten så ingen isolering behövs.

Plåten går inte hela vägen ner utan lämnar ca 20 cm så att jag får under en 2 liters bakform. Formen står på en bräda som är fastspikad i 45 graders vinkel.
Benen är vikbara för att underlätta vinterförvaringen. När benen är utfällda är lådans vinkel mot solen ca 45 grader.

Allt är målat svart med billig vattenburen färg från ÖB. Slutligen har jag satt en tätningslist runt hela kanten på lådan för att få maximal värme.

fredag 8 juni 2012

Vaxpåsar

Idag har jag klippt ut och sytt 33 st påsar av en förpackning fiberduk. Påsarna skall jag använda till min nybyggda solvaxsmältare.
Storleken på påsarna blev ca 35 x 60 cm.

Eftersom jag använder plastramar så kommer jag att skrapa av vaxet på dom gamla mörka ramarna för att sedan skilja av kokonger och skräp i solvaxsmältaren. Genom att lägga vaxet i dessa "filterpåsar" hoppas jag att det blir så rent vax att ingen ytterligare rening behövs.
Målet är att allt vax i de två nedersta yngellådorna skall förnyas varje år.

Även vax från drönarramar och övrigt vaxavfall kommer att återvinnas med denna metod. Förhoppningsvis kommer jag inte att behöva slabba med vax/vatten blandningar i framtiden.

Vi får se hur det går...
Just nu öser regnet ner så det blir bara ett foto av påsarna. Vaxsmältaren får jag fotografera nästa gång solen tittar fram.



torsdag 7 juni 2012

Antagningskontroll, omgång 2

Idag var det dags att återförena startlådan med odlingssamhället och kontrollera hur många som blivit antagna.
Gillar att inga bin har förlorats för samhället och dom kan ostört göra sin favoritsyssla, samla honung.

För att förhindra att drottningen tar bort odlingscellerna  la jag ett spärrgaller emellan odlingslådan och modersamhälle. Jag kommer att leta efter nödceller i odlingslådan på måndag den 11:e när jag plockar ut de täckta cellerna och placerar i mitt kläckskåp. Vill inte störa bina nu när dom matar upp drottningcellerna.

Resultatet var inte lika bra som förra gången då det blev 11 av 14.
Denna gång blev det bara 8 av 28. Vi får se om dom fullföljer alla?

Egentligen är det ganska skönt att det inte blev fler, drottningarna skall ju tas omhand också!

Två saker skiljer från förra gången.
  • Inget pågående drag. Sist blommade maskrosorna och det var värmebölja.
  • Ägg och yngel i startlådan. Förra gången endast en drönarram med ägg.
Nästa försök blir att skippa omlarvningen och skära ut remsor med spätt yngel och fästa på en smal list. Endast låta var 3:e larv vara kvar så att cellerna inte byggs ihop. Kräver nybyggd vaxmellanvägg för att fungera.

Nyfiken på om det ger bättre drottningar och högre antagning?

onsdag 6 juni 2012

Drottningodling, omgång 2

Egentligen behöver jag inga mer drottningar. Jag har ju redan 9 st ungdrottningar som förhoppningsvis kommer sig ut i dagarna och hittar några trevliga drönare.
Jag kommer bara byta ut 4 st Visar i mina gamla kupor...

Men det var så himla kul att dra upp den förra omgången så jag gjorde ett nytt försök. Lite enklare än den förra gången.

Jag tog helt enkelt en hel låda med ägg, yngel, pollen och honung från odlingssamhället och satte på kuptaket bredvid. Borstade av bin från ytterligare 3 yngelramar.
Plockade ur en ram för att få plats med mina odlingslister.

Ovanpå satte jag en skiva med uttag/nät för en honungsburk med perforerat lock.
Började att mata med 50/50 sockervatten.

Sedan tog jag kaffe...

Ca 45 minuter senare tog jag ut en ram med ägg och larver från avelssamhället och började omlarvningen inne i min snickarbod.

Denna gången gick det mycket enklare än förra gången. Inte beroende på att jag hade blivit bättre utan för att jag har köpt ett par 3+ läsglasögon på Statoil.
Perfekt förstoring och skärpa på ca 30 cm avstånd. Allt annat blev förstås mycket suddigt...

Det var svårt att hitta larver i rätt ålder i kupan så jag fick ta en mörk ram. Det var mycket svårare att skära mer cellväggarna så att jag lätt skulle komma åt larverna. Det fanns inte så många larver i rätt ålder, troligtvis på grund av det dåliga vädret som varit.
Till slut fick jag larvat mina 2 st enkellister med 14 cellkoppar på varje.

Satte in cellerna i mitten av lådan på var sin sida om en pollenram.

Nu får vi se om det tar sig!


söndag 3 juni 2012

Kontroll av kläckta drottningceller

Kontrollerade så att alla drottningsceller hade kläckts i mina avläggare/parningskupor. Det såg bra ut överallt utom i odlingssamhället. Där var drottningscellen så mycket inbyggd i vax så att drottningen inte kunde ta sig ut.

Jag petade upp en öppning i toppen på cellen och drottningen kröp ut i samhället två dagar försent. Det såg ut som bina tog emot henne väl men efter ett par timmar brusade samhället högt och det var många bin på flustret. Kanske blev hon dödad eller så överlevde hon inte p.g.a. av att hon varit inspärrad i cellen för länge?

Satte till en ram med ägg och spätt yngel från mitt avelssamhälle för att se om dom bygger viseceller.

Uppdatering: Vid efterkontroll var det inga viseceller uppdragna på den nya yngelramen. Däremot såg jag ungdrottningen på en ram. Hon såg frisk och kry ut.


 Röveriet startade av parningskupa 9 direkt när jag öppnade flustret igen. Denna gången flyttade jag kupan upp i skogen och stängde flustren. På tisdag kommer jag att öppna dom igen så att drottningarna kan komma ut och para sig.
Hoppas att jag har blivit kvitt rövarbina då...