Sidor

tisdag 16 juni 2015

Tuffa drottningar

Kollade mina ungdrottningar för att se hur många som blivit parade. Resultatet var sådär... 13 st av 24 är parade. 3 st parningskupor var helt tomma på bin och resterande 8 st har nog blivit av med sina drottningar, kanske under parningsflygningen? Vädret har ju varit kasst för parningsflygning. Är det de tuffaste och mest livsdugliga drottningarna som har klarat sig?

För att dom inte skall utveckla äggläggande arbetsbin och för att hålla bistyrkan uppe fick dom var sin ram med ägg/larver/puppor. Den 24 juni får dom nya drottningceller, då är nästa batch klar.


Samtliga fick lite extrafoder då deras egna förråd var ganska små. Hällde 50% sockervatten direkt i cellerna på en sida av en ram i varje parningskupa. Slutet på maj och början på juni har varit mycket dålig för bina. Kallt, blåsigt och med ganska mycket regn har gjort att samtliga samhällen helt har tömt sina foderförråd. Några samhällen har haft drönarslakt...


För att förhindra svält har alla stora samhällen fått en sockerram med 2 kg strösocker. Snart börjar hallonen att blomma men fram tills dess är det lite dragfattigt häromkring.

Tjärblomster och akleja gillar bina, prästkragar hör inte till favoriterna...

1 kommentar:

  1. Hej Orje! Thank you for linking to my beekeeping blog ;-) I cannot find an email address or contact details on your blog: we might want to buy a (Buckfast) queen of you this year. Could you please get in touch if you are interested? anke@vanlenteren.com

    SvaraRadera