Sidor

söndag 2 juni 2013

Fixat parningssamhällen

Idag var det dags att sätta ihop sex stycken parningssamhällen till pupporna som jag har i äggkläckaren. Jag kör med tredelade EPS-lådor. Det går åt mycket mera bin och yngel än med apideor men fördelen är att jag kan flytta ramar fritt mellan parningssamhällena och mina vanliga kupor. Allt passar.
Sedan blir det mindre passande så att dom inte blir för starka och sitter trångt. Händer det är det ju bara att byta ut en ram med en tom från mina andra samhällen.
Dessutom tror jag att drottningen blir bättre parad/ompysslad i ett lite större parningssamhälle.

Bottnar till parningskupor
Delar till parningskupor

Parningssamhällena består av en halvfull ram med täckt yngel med påsittande bin, en foderram som jag plockade ut i våras samt en ram med mellanvägg. Dessutom skakade jag ned en ram med bin från skattlådan.
Minskade flusteröppningen till någon centimeter brett.

Parningskupor bakifrån
Parningskupor framifrån


Iordningställda parningskupor


Parningskuporna står ca 75 meter från dom andra kuporna så en del bin flyger tillbaka.

I år har jag gjort nya justerbara kupställ samt nya bottnar. Jag kommer att övervintra ett par parningsamhällen och då behöver jag lite större fluster. Av praktiska själ har jag satt flustren två framåt och en bakåt.
Hoppas att ungdrottningarna hittar rätt ändå.


När jag ändå hade overallen på så kollade jag omlarvningen jag gjorde igår, Det såg bra ut, 13 av 14 såg ut att vara antagna. Jag har börjat att ge sockervatten istället för honungslösning. Trots bara två öppna hål i locket drar dom ner en burk per dygn.

Narurliga cellkoppar
Odlingslist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar