Sidor

söndag 13 maj 2012

Halva bort

Idag var det dags att öppna upp och kolla hur det gått med drönarramarna som jag satte in för två veckor sedan. Alla utom samhälle nr 1 hade fyllt hela ramen med drönaryngel i lite olika utvecklingsstadier. Inget yngel var täckt men det var precis på gränsen på en del.
Jag skar bort hälften av vaxet/ynglet och satte tillbaka ramarna denna gång längst ut mot kanten.

Planen är att sätta lådan ovanpå lite omlott så att drönarramen skall gå att ta ut utan att behöva lyfta av skattlådorna. Då fungerar plats 3 inte så bra...

Inspiration till denna djärva manöver fick jag från denna film. Där har dom drönarramarna ytterst.
Filmen är f.ö mycket intressant, men mest av allt förundras man över denna kvinna som gör alla momenten i bigården utan någon skyddsutrustning! Det skulle vara med mina bin det!Jag kan redan nu se att dom samhällena som jag har gjort CB på har betydligt mer bin och yngel än de andra två samhällena. CB samhällena har yngel uppe i låda 4.

Samhälle nr 1 (ej CB) som inte ens hade börjat bygga något vax i drönarramen har inte expanderat till mer än halva låda 3.
Samhälle nr 4 (ej CB) har yngel i låda 3 men nästan inga bin i låda 4.

Vädret under senaste månaden har varit kallt och regnigt. Jag har inte behövt mata mina bin eftersom jag gav samtliga samhällen mycket foder i höstas dessutom fick ju varje CB samhälle 8 ramar med sparad honung vid första utökningen i mars.

Idag fick samtliga samhällen fick en låda rollade mellanväggar på toppen. Därmed har kupa 2 & 5 åtta st lådor (CB). Kupa 3 har sju stycken (CB).

De övriga två kuporna har 6 st lådor vilket är mer än dom behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar